Házimozis laptop egymillióért

Vágólapra másolva!
Beépített mélynyomóval és térhangzású hangfalakkal is felszerelték a Toshiba Qosmio laptopját: a 17 colos óriás Full-HD képernyőt, dupla winchestert, tévétunert és komoly videokártyát kapott, vesztére viszont HD DVD meghajtóval szerelték fel. Kipróbáltuk a japán szinglik álomnotebookját, amelyből csupán néhány darab található idehaza - leginkább csak mutatóba.
Vágólapra másolva!

Tavaly nem sokkal karácsony előtt számoltunk be a Toshiba szuperdrága, nappalikba szánt monstrumáról, a Qosmio G40-esről. Szinte hihetetlen, de a borsos árú masina már részben már most elavult: bár nem csak olvasni, de írni is képes HD DVD lemezeket, időközben a rivális Blu-ray formátum lett a befutó.

Ennek következtében a benne lévő meghajtót legfeljebb adatok archiválására, vagy a tévéből felvett műsorok raktározására lehet használni, hiszen az írható HD DVD-lemezeken 15-30 gigabájt adat fér el. Ugyanakkor filmeket már nem sokáig lehet megvenni ilyen formátumban még külföldről sem, ráadásul az írható lemezek beszerzése is nehézségekbe ütközhet. Mindez jól jelzi a technológia irgalmatlan tempójú fejlődését, bár az új generációs DVD-k jövőjében elsősorban kereskedelmi érdekek, nem pedig az eszközök műszaki paraméterei játszottak döntő szerepet.

Forrás: [origo]
Balra a Qosmio G40, jobbra egy "sima" IBM (még több kép)

Garzonlaptop házimozi hangszórókkal

Az már rögtön a kézbevétel során kiderült, hogy a G40-es Qosmiót nem kifejezetten hurcolásra szánják, mivel nagyjából öt kilót nyom a mérlegen, igaz, cserébe jókora, 17 colos átlójú képernyője is van. A behemót masinát igazából nem is utazóknak szánják, a mindentudó Qosmio inkább a japán nagyvárosokban népszerű, ahol a kis lakásokban minden négyzetcentiméter számít - mellesleg a Toshiba felsőkategóriás gépe az orosz piacon is kelendő, ott a luxusra áhítozó tehetős vásárlórétegnek nem szegi kedvét a 900 ezer forint körüli ár.

Annak ellenére, hogy a laptop óriási, helyet lehet spórolni vele, mivel a Qosmióba gyakorlatilag mindent beépítettek, amire az embernek szükség lehet - még a hangfalakat is. A gépházon ott virít a Harman/Kardon logó, ezúttal azonban nem csupán marketingfogásról van szó, az integrált hangforrások tényleg megdöbbentően jól szólnak. A G40-esben összesen négy hangfal van, ezek közül kettőt a képernyő két oldalán, kettőt pedig a billentyűzett feletti sarkokban helyeztek el, a laptop aljára pedig mélyhangsugárzó is került. Ugyan a belső hangrendszer óriási hangerőre nem képes, amikor végignéztünk egy filmet a masinán, fülünk nem tapasztalt hiányérzetet, nagyon tisztán szól, még zenehallgatás terén is elégedettek voltunk a miniatűr hangszórókkal, olcsóbb gépeken is szívesen viszontlátnánk ezt a megoldást.

Forrás: [origo]
Tekerős a hangerőszabályzó (még több kép)

Full-HD és távirányító laptopmozizáshoz

Bár a HD DVD meghajtónak a nagyfelbontású filmek rajongói már nem sok hasznát vehetik, a gépben jócskán van tárhely, ugyanis két darab 250 gigabájtos merevlemezt is szerelnek bele: ebből ugyan néhány gigabájtot maga a Windows Vista, illetve az előre telepített szoftverek elfoglalnak, de így is jócskán marad hely zenéknek, filmeknek, fotóknak vagy játékoknak.

Ez utóbbiak terén nem kell szégyenkeznie a Qosmiónak, ugyanis egy Nvidia GeForce 8600 GT grafikus kártya lakozik belül, ami bár nem a legizmosabb kártya, azért a mai játékok jelentősebb kompromisszumok nélkül elfutnak rajta. Elég combosak az egyéb hardveres paraméterek is: a processzor egy bivaly Intel Core 2 Duo T7700-as lapka, memóriából pedig 3 gigabájtot pakoltak a gépbe, plusz a programok indulását gyorsító flashmemória is került az alaplapra, bár ennek hatását túlságosan nem éreztük. A Geekbench-től 2560 pontot kapott a gép.

Képernyőjét illetően a gép a legkomolyabbak közé tartozik: a 17 colos képátló kifejezetten jól jön a filmek nézésekor, felbontása ráadásul 1920x1200 pixel, azaz a legjobb Full-HD (1080p) felbontású videókat is teljes valójukban képes megjeleníteni - igaz, ilyen hatalmas felbontás mellett már gyakran kell használni a böngésző zoom funkcióját is, sok honlapon ugyanis nehezen olvashatók a túl kicsi betűk. Szintén az ölből való házimozizást teszik kényelmessé a kétoldalt elhelyezett, fémhatású, kék ledekkel megvilágított navigombok: a baloldali tekerővel a hangerőt lehet szabályozni a szokásosnál finomabban, a jobboldali gombsorral pedig többek közt a zeneszámok, DVD-jelenetek között lehet vándorolni, vagy tekerni. A laptopot emellett HDMI csatlakozón keresztül az újfajta tévékhez is csatlakoztatni lehet, a régebbi típusokat S-video port szolgálja ki, az otthoni házimozi-erősítőhöz optikai csatlakozón kapcsolódhat a laptop.

Forrás: [origo]
Tekerők és hangfalak (még több kép)

Tévé helyett is megteszi

Egy kis japán garzonban nem fér el külön a tévé sem, egyértelmű, hogy azt is integrálták a laptopba a Toshiba mérnökei. A G40-es tunerje hagyományos analóg, illetve földi sugárzású digitális (DVB-T) adásokat képes fogadni, az utóbbi esethez egy külső antennát is mellékeltek a laptophoz. A tévénézés a Vista Media Center funkcióján keresztül érhető el, aminek vezérléséhez külön távirányító is jár, s persze digitális videóként is működik a ketyere.

További extrát képez még az LCD felett elhelyezett, két megapixeles webkamera, illetve a tapipad gombjai között - egyébként meglehetősen rosszul - elhelyezett ujjlenyomat-olvasó is, s persze nem maradt ki a flashkártya-olvasó sem a Qosmióból. Akkumulátoros üzemideje terén azonban az óriásgéptől nem érdemes túl sokat várni, durván másfél órán át bírta szusszal próbáink során.

Amit az olcsóbb szegmensben is szívesen látnánk

Egyértelmű, hogy a Toshiba Qosmio G40-est nem sok magyar háztartásban láthatjuk majd viszont - pláne, hogy a HD DVD formátum megbukott, legfeljebb néhány demógépet állítanak majd ki a boltosok. Kiderült, hogy a legdrágább gép tapipadja sem feltétlenül tökéletes, ugyanakkor azt is megtapasztaltuk, hogy a luxusgép mely funkcióit látnánk viszont szívesen az alsóbb szegmensben is: például a beépített tévétuner nagyon praktikus, pláne akkor, ha végre elindul a botantennával fogható digitális adás itthon is.

A hatalmas tárkapacitás is megoldható már a gépházon belül, noha a dupla winchesteres megoldás még csak nagy méretű gépeknél válhat be - az USB-s külső merevlemezeket még mindig olcsóbb megvenni, azokat viszont külön kell cipelnie a tulajdonosuknak. A legjobban azonban a minőségi hangfalak nyerték el tetszésünket: persze minőségi hangzást egy 4-5 ezer forintos fejhallgatóval is el lehet érni mondjuk a nyaralóban laptopozva, de egy korrekt minőségű beépített hangrendszerrel akár ketten-hárman is élvezhetnek egy filmet. Mostani tapasztalatainkon felbuzdulva hamarosan noteszgépekhez kapcsolható hordozható hangrendszereket fogunk megvizsgálni az olcsó megoldásoktól kezdve a legdrágábbakig.