245. Barkóczy Zsolt - Düsseldorf

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Barkóczy Zsolt jelentkezik Düsseldorfból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Az egész úgy kezdődött, hogy megláttam az ózdi munkaügyi központ hirdetőtábláján egy kiírást, mely szerint németországi munkára keresnek turizmusban jártas fiatalokat. Beadtam a pályázatomat, és vártam. Aztán fél évre rá, 2005 nyarán megcsörrent a telefonom. Egy szálloda igazgatónője hívott, aki a recepciójára keresett munkatársat. Két hét múlva már a repülőn ültem.

A munkám a szálloda front és back office teendőinek ellátása, tehát a recepció egész területe, illetve az ehhez kapcsolódó adminisztrációs háttérfeladatok. Röviden: a világ minden tájáról érkező vendégek tartózkodását teszem kellemesebbé.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Így jellemezném: nagyvilági, elegáns, nyugodt, családias és jó kedélyű. Egy 576 000 lakosú forgalmas nagyvárosról van szó, melynek városképét uralja a modern tévétorony, ami a város egyik jelképe és ahonnan csodálatos a kilátás a városra. Emellett hatalmas felhőkarcolók, bankok, nemzetközi vállalatok, multicégek irodaházai magasodnak a Rajna mentén azt erősítvén, hogy fontos ipari és kereskedelmi központ is. Düsseldorf neves vásárváros, és a divat egyik németországi fellegvára is (a világ legnagyobb divatkiállítását itt rendezik meg), s talán Németország egyik leghíresebb és legdrágább bevásárlóutcája, a Königsallee (német Rodeo Drive) is itt található. Az alig egy kilométer hosszú utca két oldalán méregdrága divat- és exkluzív ékszerüzletek, luxusáruházak sora található. A repülőtere Németország harmadik legforgalmasabb légikikötője, és az évi 45 megrendezésre kerülő rendezvényére, kiállításaira átlagosan másfél millió látogató érkezik a világ minden tájáról.

Ne feledkezzünk meg az óváros (Altstadt) majd háromszáz kávézójáról, kocsmájáról, étterméről és a házi sörfőzdékről sem. A világon itt a legnagyobb az egy négyzetméterre eső bárok, éttermek, szórakozóhelyek száma. A kikötőben a modern építészet remekművei is sok látogatót vonzanak, ahol egyébként televízió- és rádióállomások, tanácsadó cégek irodái vannak. El ne felejtsem még megemlíteni a karnevált (februárban), illetve a Kirmest (júliusban), amely a legnagyobb utazó vidámpark, mely kilenc nap alatt kb. 4 millió látogatót vonz. London után a legnépesebb japán kolónia is itt él, külön utcájuk van nagyon sok kitűnő étteremmel. És persze ott van a rengeteg zöld terület, parkok, kertek kis tavakkal a város minden részén, ahol nyugodtan lehet sétálni, nézelődni vagy csak ücsörögni a padokon.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családon és a barátokon kívül semmi. Én otthon is szerettem lenni, és itt is jól érzem magam. Kéthavonta repülök haza, így nekem ez ideális.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A német precizitás, ami valóban létezik, a munkához való hozzáállás, a biztonságérzet, a nyugalom. Én azt vettem észre magamon, hogy itt egyáltalán nem rohanok sehova, ha otthon vagyok, állandóan rohanásban vagyok, pedig otthon szabadságon vagyok. Ezenkívül a nyugodt vasárnapok, séta a Rajna-parton, a belvárosi utcák, kávézók, pékségek illata és hangulata, a város építészeti remekei, a virslistandok.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal mindenképpen magasabb, mint Magyarországon, a szociális hálóról már nem is beszélve. Például, ha valakinek nincs elég keresete, munkája, hogy lakást béreljen, akkor annak bérel a város. Sőt, gyereket egyedül nevelőknek is számos kedvezményt (lakást, juttatásokat) és segítséget nyújt a város. Az átlagember is megengedheti magának az autót, az évente kétszeri nyaralást. Igaz, a többség lakást bérel, mert így nagyobb szabadságuk van, és nem szívesen kötik le magukat egy helyre, de úgy tapasztalom, hogy egy átlagos fizetésből is kényelmesen el lehet itt éldegélni. Megengedhetik maguknak, hogy reggelizni menjenek egy kávézóba, vacsorázni egy étterembe. Hogy boldogok-e, azt nem tudom megítélni, de mindenképp kiegyensúlyozottabbak. Mosolyognak a boltokban, az utcán, nem panaszkodnak állandóan, és nem pesszimisták. Az élelmiszerárak egy kicsit drágábbak, de a fizetés arányában nézve olcsóbb. A ruhaneműk sokszor olcsóbbak, jobb minőségűek, mint otthon, és rengeteg olyan mértékű leárazás és kiárusítás van, ami otthon nincs. Az elektronikai cikkek és a kozmetikumok olcsóbbak, mint otthon. Ami nekem tetszik, az a nagyon széles kínálat. Ami sokkal drágább, azok a szolgáltatások, például a konditerembérlet, hajvágás, fogorvos horror áron van. Sokszor javíttatni drágább, mint új terméket venni. Mivel közel vagyunk a holland határhoz, sokan átjárnak vásárolni, mert ott még olcsóbb a ruha, a kávé, a lakberendezési cikkek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás az utcán, 30 perc 0,50 euró (127 forint), a parkolóházban 24 órára 16 euró (4064 forint). Egy mozijegy ára 5 eurótól (1270 forint) 7,50 euróig (1905 forint) terjed, attól függően, hogy a hét melyik napján megy az ember. Én imádok kávézni, egy jó Latte Macchiatóval és egy újsággal órákig el tudok lenni. Ahova én járok, az óvárosban egy Latte 3,50 euró (889 forint), nálunk, a hotelben 2 euróért (508 forint) kapható egy eszpresszó. A 0,2 literes sör 1,55 eurónál (394 forint) kezdődik, nálunk, a szállodában a 0,3 literes 2,70 euró (686 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Azon szerencsések közé tartozom, akik jó környéken lakhatnak, és szinte teljesen ingyen, hiszen a szálloda egyik apartmanjában kaptam szállást. Ezen az utcán egy 65 négyzetméteres újabb építésű lakás bérlete 485 euró (123 190 forint) plusz rezsi 180 euró (45 720 forint). Egy olcsóbb környéken egy 59 négyzetméteres lakást már olyan 380 euró (96 520 forint) rezsivel is lehet bérelni. Nagyon drága környékek is vannak, ezért sokan kiköltöznek inkább a külvárosba, mivel szuper a közlekedés autóval, villamossal, metróval egyszerűen be tudnak jönni dolgozni a belvárosba.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
A fizetésem nagy részét félre tudom tenni, mivel a belvárosban lakom, innen minden gyalog elérhető, tehát tömegközlekedésre sem kell költenem. Mire gyűjtök? Úgy, mint mindenkim lakásra, autóra, nyaralásra és a nagy álmomra, egy saját kávézóra.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, mindig is ki akartam próbálni magam külföldön, és mivel idegenforgalom és szálloda szakot végeztem, így sikerült összekapcsolnom e két dolgot, és elégedett vagyok. Világot akartam látni, tapasztalatokat szerezni, hogy minél jobb lehessek a szakmámban, aztán pedig otthon a megszerzett tudással tovább dolgozni. Pár évet szeretnék még eltölteni valahol Európában, aztán talán irány Magyarország.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok, nem stresszelek, mert nincs miért. Egyszerűbb életem van kint, mint otthon volt, annak ellenére is, hogy itt nem az anyanyelvemen kommunikálok, hanem két másik idegen nyelven. Számomra fontos, hogy ha nyolc óra a munkaidőm, az nyolc óra, és nem tíz-tizenkét óra, mint Magyarországon. Megbecsülnek, számítanak rám, és ez jó érzés. Nincs szükségem túlórára, és így több időm marad magamra, pihenésre, a hobbijaimra és az élet és fiatalságom élvezésére.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartani semmitől, talán csak a betegségektől. Az embernek nagyon sok lehetősége van, csak ki kell tudni használnia. Azt gondolom, hogy aki képzett és nyelveket beszél, az mindenhol boldogul, otthon is és külföldön is.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Egy új luxusszálloda májusi nyitása a Königsalleen. DTM - német túrakocsi-bajnokság bemutatkozása a nagyközönségnek (200 000 ember előtt) sok autós, motoros bemutatóval. Nagyon jó volt.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
40 év óta a legjobb évet zárta a német fémipar, és 27 000 új állás sikerült teremteni. Nyert a helyi jégkorong klub a berliniek ellen. Heidi Klum minden bulvárlap címlapján, aki a szomszédos Bergisch Gladbachból származik, és Németország következő topmodelljét keresi.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Ha jó idő van, akkor parkban heverészés, kávézók teraszán ücsörgés, vásárlás, és persze a sport (rengeteg hobbi-futóval lehet találkozni a város minden pontján, nordic walking) és a szurkolás. Düsseldorfban nagyon szeretik az emberek a helyi foci-, kosár-, amerikaifoci- és jégkorongcsapatot.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Szinte minden, amit az ember szeretne, azt itt mind megtalálja a füstös kis rockkocsmáktól kezdve a menő klubokig. Múzeumok, opera, színház, van minden.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ezt majd eldöntik ők, bár mindenképpen hasznosnak tartom, ha az ember eltölt pár évet külföldön.

<