244. Bercsényi Bernadett - Cervia, Olaszország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Bercsényi Bernadett mesél az olaszországi Cerviáról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Budapesten a Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolára jártam, ahol a tanulmányok végén öt hónapos gyakorlatot kell tenni. Teljesen véletlenül Olaszroszág több ezer szállodája közül sikerült találnom egyet Ravenna mellett, ahol szívesen fogadtak gyakornokként. A gyakorlat leteltével hazamentem befejezni a főiskolát, majd visszajöttem dolgozni, ekkor imsertem meg páromat. 2000 májusa óta vagyok itt, miután összeházasodtunk, született három gyönyörű gyermekem, négy és fél, két és fél és egyévesek, így most a napom 24 óráját nekik szentelem.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Olaszországot mindenki ismeri, én Romagna régiót mutatnám be. Ez Emilia-Romagna tartomány tengerpart felőli része, nagyobb városai: Ravenna, Rimini, Forlí, Cesena. Ravenna mellett lakom Cervia városkában, ez a 25 000 lakosú város sólepárlójáról híres, ami az etruszk korból származik, ma is működik, óriási csatornákkal összekötött tavakból vezetik a tengervizet egyikből a másikba, a víz sótartalma egyre magasabb, majd a végén megmarad a só. Ez a magas sótartalmú víz különleges madárfajokat vonz ide főleg nyaranta, van, hogy minden rózsaszín a flamingóktól. Évszázados hagyomány szerint az itt előállított sóval látják el a Vatikánt, ezért is hívják a pápák sójának. Egy másik helyi érdekesség a piadina, ami egy palacsintasütő-szerűségen percek alatt kisütött lapos kenyér, amit félbehajtva sajttal, sonkával, szalámival, ruccolával stb. töltenek.

Budapestről jövök, így mivel egy kisvárosban élek, mindenképpen jobb, hogy nem szoktam sok időt dugóban vesztegetni. A hátránya is ebben rejlik, ha valami fontosabb dolgot el kell intéznem, kilométereket kell utaznom, a legközelebbi magyar konzulátus is csak Bolognában van.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családon és barátokon kívül a sok színvonalas gyerekprogram, táncház, fesztivál, magyar színház, mozi.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az olasz konyha, bár sok mindent már kezdek megtanulni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal talán egy picivel magasabb az otthoninál, de igazából nem tudom megítélni, mert már nyolc éve nem vagyok otthon, ami alatt Magyarországon is nagy változások történtek. Furcsa kettősség érezhető most Olaszországban, míg a friss diplomás olasz fiatalok nem találnak megfelelő munkát, 400 euróért (101 600 forint) részmunkaidőben kénytelenek dolgozni, így családot sem tudnak alapítani és 30-35 éves korukig otthon élnek, addig sok frissen bevándorolt albán, román, de akár észak-afrikai öt-hat éven belül lakást vesz magának (igaz, hitelre), családot alapít, és élik boldogan életüket. Nemrég egy érdekes dolgot olvastam, van olyan cég, ahol az igazi parmezán sajtot csupa észak-afrikai munkás készíti, mivel ez egy sok munkaidőt igénylő munka, minden nap kell dolgozni, így az olaszok erre nem vállalkoznak. Ezek közül a munkások közül némelyik akár havi 3000 eurót (762 000 forint) keres, és mindegyik évente egy hónapra hazamegy szülőföldjére.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 1 euró (254 forint), buszjegy 1 euró (254 forint), moziban régen nem voltam, de kb. 6-7 euró (1524-1778 forint) körül van, kávé 1 euró (254 forint), egy korsó sör 4-5 euró (1016-1270 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kétszobás lakás havi bérlete Cerviában 800 euró (203 200 forint) körül van, ami az utóbbi tíz évben szinte duplájára nőtt.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nincsen saját jövedelmem, férjeméből szinte semmit nem tudunk félretenni, de ebben közrejátszik, hogy nemrég betársult egy étterem irányításába, amibe az eddigi félretett pénzünket befektettük. Végül is erre spórolunk, ha a gyerekek nagyok lesznek, legyen egy kiindulópontjuk.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Egyelőre a gyerekekkel foglalkozom, ami nagyon szép és változatos elfoglaltság. Olyan helyen élek, ahol az idegenforgalom a fő mozgatórugó, ezt tanultam, és szeretem is csinálni, ha nagyobbak lesznek gyermekeim, nagy valószínüséggel ide fogok visszatérni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nekem egyelőre a mindennapjaim a gyerekek körül forognak, gyerekekkel mindenhol ugyanolyan jó a hangulat.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy ebben a választási kampányban is a politikusok csak igérgetnek, de végül nem tartják meg az igéreteiket. Abban reménykedem, hogy a jövőben az olasz állam több segítséget ad a családoknak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Egy hét sincs már a választásokig, miután Prodi kormánya megbukott.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az olimpiai láng káoszba fulladt párizsi körútja.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Az olaszok imádják a tengert, vasárnaponként képesek 200 kilométert autózni oda-vissza és óriási dugókban ücsörögni, hogy egyet sétálhassanak a tengerparton és egy jót egyenek a tengeri halspecialitásokból.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Romagna híres diszkóiról, pubjairól stb. A fiatalok akár több száz kilométert autóznak Milánóból, Bolognából, Reggio Emiliából, hogy az itteni diszkókba jöhessenek hétvégénként. Én legfeljebb étterembe megyek, ahol lehetőleg gyerekeknek van játszási lehetőség, de jobban szeretek napközben kirándulni menni, vadspárgát, gombát gyűjteni.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
A gyerekeim ott élnek, ahol akarnak, a lényeg az, hogy boldogok legyenek. Erre nagy lehetőségük van itt is és Magyarországon is.

<