Vágólapra másolva!
A Manchester United elleni hazai BL-elődöntőn nyújtott játék tökéletesen jellemezte az FC Barcelona jelenlegi szezonját: sztárok a kispadon vagy azon kívül, és szemre tetszetős, ám eredménytelen futball. A katalánok persze a Bajnokok Ligája megnyerésével még megmenthetik az idényüket, ám szinte biztosnak tűnik, hogy a nyáron nagy változások lesznek a keretben, és véget ér egy korszak a Barcánál: a kérdés csak az, hogy a Rijkaard-, vagy a Ronaldinho-éra zárul majd le.

Az együttes az előző szezonban csak egy hajszállal maradt le a bajnoki címről, és mivel a Bajnokok Ligájában, illetve a Spanyol Kupában is idejekorán búcsúzott, így trófea nélkül fejezte be a 2006-2007-es idényt.

Válaszként a klub a nyáron leigazolta az Arsenal FC francia klasszisát, Thierry Henryt, és a spanyol lapok egy része máris azt taglalta, hogy a "fantasztikus négyes", azaz a Henry, Lionel Messi, Samuel Eto'o, Ronaldinho kvartett miként fogja elkápráztatni a labdarúgás rajongóit.

Pedig józan ésszel akkor is sejthető volt, hogy ez a négy focista csak nagyon ritkán lesz együtt a csapatban, és mára az is kiderült, hogy nem csak hogy ritkán, de soha nem léptek együtt pályára. Ez részben a sérüléseknek is volt köszönhető, hiszen Eto'o az idény első felét kénytelen volt kihagyni, és a másik három játékos is kidőlt hosszabb-rövidebb időre, egy normálisan funkcionáló gárdába négy ennyire támadó szellemű labdarúgó amúgy sem fért volna be.

Más kérdés, hogy a jelenlegi Barcelona minden, csak nem normálisan funkcionáló együttes - a szezon során sokkal többet cikkeztek a klubról a játékoskereten belüli állítólagos ellentétek és konfliktusok miatt, mint a pályán nyújtott parádés teljesítmény alapján. Elsősorban a Ronaldinho körüli herce-hurca volt a fő téma (emlékezzünk csak vissza Edmílson tavaly novemberi nyilatkozatára, amelyből a "fekete bárány" kifejezés vált a leggyakrabban emlegetetté), de rengeteg kritikát kapott Henry és a szakvezető, Frank Rijkaard is. A francia támadó sehogyan sem tudott beilleszkedni a Barca által alkalmazott játékrendszerbe.

A 4-3-3-as felállásban Henry (főleg Ronaldinho távollétében) rendre a bal oldalra szorult, és bár pályafutását egykoron valóban szélsőként kezdte, karrierje éppen akkor indult meg igazán, amikor Arsene Wenger középcsatárt faragott belőle. Emlékezetes, hogy a Juventusnál eltöltött fél éve alatt éppen azért nem ment neki a játék, mert a szélre kényszerítették, és saját teljesítménye kapcsán maga Henry is elmondta: "Ha a bal oldalon futballozom, akkor más Henryt láthatnak, mint az Arsenalban. Az ellenfél kapujától sokkal távolabb kapom meg a labdát, többet kell futnom, és így kevesebb energiám marad az egy-egy elleni szituációk megoldására" - nyilatkozta a francia, aki a pontvadászatban eddig hét gólt ért el, de emellett azért adott ugyanennyi gólpasszt is.

Ezzel a házi góllövőlistán négyen is megelőzik: Ronaldinho, Messi, Bojan Krkic és Eto'o is több alkalommal volt eredményes, pedig mind a négyen kevesebb időt töltöttek el a pályán. Igaz, Henry egyetlen tizenegyest sem rúgott, míg Ronaldinho kettő, Messi pedig három büntetőt étékesített. Összességében véve azonban elmondható, hogy a francia nem nyújtotta azt, amit vártak tőle, még ha ez a várakozás alighanem kissé túlzott is volt.

Persze Ronaldinho gyengélkedése még nagyobb csalódást jelent, nem is beszélve arról, hogy sokak szerint a brazil nem is annyira a pályán mutatott rosszabb teljesítményével, mint az azon kívüli viselkedésével ártott sokat a gárdának. A bennfentesek állítják, hogy Ronaldinho az edzések közel felét kihagyta különféle indokok miatt, nem csoda, hogy amikor pár hete a klub egyik vezetőségi tagja, Xavier Sala Martín azt nyilatkozta: pár játékos nem sérülése miatt nem edz a csapattal, hanem egyszerűen diszciplináris okok miatt tették ki őket a keretből, mindenki Ronaldinhóra (és Decóra) gondolt. Deco viszont most a Manchester United ellen ott volt a pályán...

Persze nagy hiba lenne Ronaldinhót bűnbaknak kikiáltani a Barca gyengébb szereplése miatt, hiszen a brazil csak az egyik összetevője a dolognak. Összességében elmondható, hogy a katalánok játékából mintha eltűnt volna a lendület, a támadójáték kiszámíthatóvá vált, és sokkal több a labdavesztés. Ahogy az egyik angol internetes portál fogalmazott: "A csapat csak sétál, nem fut". A szemre tetszetős passzolgatás megmaradt ugyan, de az ellenfél tizenhatosa előtt elfogy a tudomány: a gárda a legutóbbi hat tétmeccséből négyszer képtelen volt betalálni. A "célfutballal" vádolt Real Madrid hattal több gólt ért el a Primera Divisiónban 33 forduló alatt...

A kérdés már csak az, hogy az egyesület mit tesz (sőt, tesz-e egyáltalán valamit) annak érdekében, hogy mindez a következő idényre megváltozzon. A jelek szerint Ronaldinho távozása szinte biztosra vehető, bár a katalánok azért bagóért nem akarnak megválni tőle, és a focista hiába egyezett meg az AC Milannal, a milánóiak annál racionálisabban gondolkoznak, hogy túl sokat fizessenek érte. A pletykák szerint a Barca akár Henryért is hajlandó lenne megválni megfelelő ajánlat esetén, de Samuel Eto'ót is kapcsolatba hozták már sztárklubok egész sorával. Ami az esetleges erősítéseket illeti, a katalánokat szinte minden nagyobb sztárral összekötötték, de leginkább azok a híresztelések tartják magukat, miszerint a kispadon José Mourinho váltja majd Rijkaardot, és a portugál Didier Drogbát, illetve Frank Lampardot is magával hozza.

Ennek némileg ellentmond, hogy Johan Cruyff állítólag ellenzi Mourinho érkezését, és az egykori tréner szava még mindig nagyon sokat számít a Barcánál. Az elnök, Joan Laporta rendszeresen kikéri a véleményét, és állítólag a 4-3-3-as játékrendszerhez is miatta ragaszkodik Rijkaard - noha a focisták egy része a pletykák szerint kérte őt, hogy álljanak át a 4-4-2-es rendszerre, a középpályán rombusz alakzattal. Mindez persze csak találgatás, és lehet, hogy az igazságot sohasem fogjuk megtudni - de a szezon végénél előbb biztosan nem.

www.infosport-focivilag.hu