Gyengébben kezdett a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 155,67 pontos eséssel, 22.624,93 ponton nyitott csütörtökön, ami az előző napi záróértékhez képest ez 0,68 százalékos csökkenés.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi piacokhoz hasonlóan a Budapesti Értéktőzsdén is kisebb csökkenésre számítanak a brókerek csütörtökön, és továbbra is alacsony forgalmat várnak.

Szabó Gergely, a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint az árfolyamokat a forgalom visszatérése mozgathatja meg érdemben. A gyorsjelentések közzététele után a vállalati hírek hiányában nincs kellő érdeklődés - magyarázta.

A vezető részvények közül a Matáv várhatóan stagnál, a Mol árfolyama - alacsony forgalom mellett - minden bizonnyal hektikusan mozog majd. Az üzletkötő szerint az OTP és a Richter árfolyamában nem várható lényeges elmozdulás.

Nyugat-Európában gyengülésre számítanak, Tokió erősödött

A nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön eséssel kezdtek, immár a harmadik napja folyamatos a jegyzések csökkenése. Az esést több tényező magyarázza: az inflációs aggodalmak, a Federal Reserve által vázolt borús gazdasági kilátások, illetve az olajárak erőteljes emelkedése. A nyersolajárak a hordónkénti 135 dollár körül mozognak, a Federal Reserve pedig arra utalt, hogy nem tervez kamatcsökkentést, az inflációs veszélyre való tekintettel.

Az olajpiaci fejlemények erőteljesen hatottak a légitársaságokra. AZ AirFrance-KLM 9 százalékkal, a Lufthansa 3,2, a British Airways 3,4 százalékkal csökkent.

Londoni értékforgalmazók szerint a részvénypiacok csütörtökön gyengülhetnek, követve a Wall Street tegnapi mérséklődését, amit a rekordmagasságba szökő olajárak miatti inflációs félelmek váltottak ki.

Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100-es 29-36 pont körüli csökkenéssel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30-as 55-56 ponttal csökkenhet, a párizsi CAC-40-es 52-56 ponttal kezdhet alacsonyabban.

A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön a zárás előtt kötött üzletek jóvoltából emelkedett, azután, hogy egész nap a negatív tartományban mozgott. A fordulatot a Chiyoda Corp. felminősítésével összefüggő javulása, illetve az energetikai cégeknek a nyersolaj drágulással összefüggő emelkedése váltotta ki. A nap folyamán az index 1,38 százalékos veszteségben is volt, amit a nyersolaj áremelkedése, a jen felértékelődése és a Wall Street szerdai gyengülése együttesen váltott ki.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 52,16 pontos, azaz 0,37 százalékos emelkedéssel 13 978,46 ponton végzett. Szerdán 233,79 pontos, azaz 1,65 százalékos veszteséggel 13 926,30 ponton zárt, 9,02 százalékkal alacsonyabban az év véginél.