Újabb vámháború kezdődhet

Vágólapra másolva!
Az USA panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) az Európai Unió ellen, mert az vámot vet ki bizonyos számítástechnikai eszközökre - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Washington szerint az EU megsérti az 1996-ban kötött információtechnológiai egyezményt, amely eltörölte a high-tech termékekre kivetett vámokat az ágazat legnagyobb gyártóinak és fogyasztóinak kereskedelmében. A Consumer Electronic Association amerikai fogyasztóvédelmi szervezet szerint a megállapodás évente 5 milliárd dollár megtakarítást hoz az informatikai termékek gyártóinak. A WTO-panaszhoz az azonos érdeksérelem alapján minden bizonnyal csatlakozik Japán is. Dél-Korea jelenleg folytat szabadkereskedelmi tárgyalásokat az EU-val, ezért nem érintett az ügyben.

Az EU álláspontja szerint azonban vannak olyan új termékek, amelyek megjelenésére nem lehetett számítani a nemzetközi egyezmény 12 évvel ezelőtti aláírásakor. Ezek közé tartoznak azok a számítógép-monitorok, amelyek tévékészülékként is használhatók. Ezek Brüsszel szerint fogyasztói elektronikai terméknek minősülnek, ezért 14 százalékos vám terheli bevitelüket. Hasonló a helyzet azokkal a nyomtatókkal, amelyek például faxként is működnek. Ezek nem egyszerű komputerperifériák, hanem irodai berendezések, ezért hatszázalékos közteher megfizetése mellett importálhatók.

A European-American Business Council elnöke, Michael Maibach szerint viszont a szabadkereskedelem alapjait veszélyezteti, ha az ezt erősítő megállapodások aláírói tetszés szerint értelmezik, mire vonatkozik egy-egy szerződés és mire nem - olvasható a Napi Gazdaságban.