Sebestyén Juli - maga frissíti a weboldalát

Vágólapra másolva!
Tehetséges műkorcsolyázónk, Sebestyén Júlia az idei versenyszezonban irigylésre méltó sikereket ért el, hiszen az Európa-bajnokságon negyedik, míg a világbajnokságon 11. lett, és meg sem áll az olimpiáig. Addig is folyamatosan edz, és készül az államvizsgájára. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy egy sportoló számára mekkora segítség lehet az internet, fontos-e a saját weboldal, és mennyiben könnyíti meg rohanó életét a modern technika és a mobilitás.
Vágólapra másolva!

Egy eseménydús időszak áll mögötted, mit tervezel a továbbiakban?
Jövőre már kvalifikációs vb lesz, aminek elsődleges célja az, hogy az olimpiára kvótát vagy kvótákat szerezzek - mindenképpen ott szeretnék lenni. Szeretnék a tavalyi eredményeimen tovább javítani, és bízom benne, hogy egyenletes teljesítménnyel egy világversenyen - akár az Eb-n - is dobogóra állhatok.

Van honlapod, milyen célt szolgál? Te rakod fel az anyagokat?
Valóban van honlapom, igyekszem mindig friss információkkal szolgálni az oldal látogatóinak, de van segítségem is. Tényleg fontosnak tartom, hogy a világhálón keresztül az ember szélesebb rétegnek is bemutatkozhasson. Nem beszélve arról, hogy ha valaki olyan - legyen az akár sportoló - kerül szóba, akiről nem nagyon tudják az emberek, hogy pontosan kiféle-miféle: az internet révén hozzájuthat bárki a megfelelő információhoz. A honlap látogatottságából is kiderül ez: egyes világversenyek idején megugrik a látogatók száma, sokan keresnek rá a nevemre, ha valamit meg szeretnének rólam tudni.

Fontosnak tartod, hogy legyen weboldalad?
Fontosnak. Sokszor volt példa arra, hogy úgy találtak meg különböző emberek, hogy beütötték a nevem a keresőbe, ami kiadta a honlapomat - és persze sok más információt velem kapcsolatban. Az interneten keresztül találtak meg, és a weboldalam segítségével jutottak el hozzám az érdeklődők, az autogramkérőktől kezdve egészen az újságírókig. Mindenképpen úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos. Egyre népszerűbb a saját honlap, szerintem majdnem mindenkinek van már, erre odafigyelnek a sportolók, nemcsak a korcsolyázók, úgy vettem észre, hogy minden sportágban jelentőséget tulajdonítanak ennek.

Szerinted hasznos lehet ez az internetes megjelenés másoknak is?
Biztosan hasznos lehet ez a kevésbé népszerű sportolók - és persze művészek is - számára is. Mindenképpen megvannak a maga előnyei, ugyanis egy kevésbé kapós sportág szabályait, sportolóit is meg lehet ismerni a web segítségével. Egyszerűen be kell írni a keresőbe, és mindent meg lehet tudni. Ráadásul, ha a televízió is közvetíti az adott terület versenyeit, sokkal fokozottabb érdeklődéssel figyelhetik az emberek, ha minden információhoz hozzájuthatnak az ott zajló eseményekkel kapcsolatban. Nem beszélve arról, ha különböző oldalakon népszerűsítenek akár hazai vagy közeli országban megrendezésre kerülő világversenyeket, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy adott esetben személyesen is megnézik azokat, mivel folyton az ember szeme előtt vannak az információk.

Mennyire vagy internet-függő?
Rendszeresen használom az internetet, innen tájékozódom az aktuális megmérettetésekről, világkupákról, amelyeken nem indulok. A neten kísérem figyelemmel a különböző versenyek eredményeit. Hozzájutok a fontos információkhoz, főleg a korcsolyázással kapcsolatban, de más témában is rendszeresen a világháló segítségét veszem igénybe.

Államvizsgára készülsz, hol végzel, és használtad-e az internetet a szakdolgozatod írása során?
Műszaki menedzser szakon végzek, minőségirányításból írtam a szakdolgozatomat. Természetesen, használtam az internetet, de nem csak ehhez volt nélkülözhetetlen. Egyéni tanrendes vagyok a főiskolán, mivel sokszor nem tudtam órákra járni a korcsolya miatt, a lemaradt előadásokról jegyzetet kaptam, így ha a tanulás során nem értettem valamit, egyszerűen rákerestem a weben, és sikerült pontosan megtanulnom, miről is volt szó. Tény, hogy sokat segített nekem.

Amikor utazol, hogyan tartod a kapcsolatot a családoddal, barátaiddal?
Főként telefonon. Az elmúlt évben sikerült összerakni egy számítógépet a szüleimnek, akik megtanulták a Skype használatát, így azóta leginkább így tartjuk a kapcsolatot. Volt egy érdekes eset is: amikor az Eb-re utaztam a ruhám az utolsó pillanatban készült el, az indulás napján kaptam meg. A nagymamám és az édesanyám nagyon kíváncsiak voltak, hogyan sikerült a dressz, hogyan néz ki, ezért amikor megérkeztem, beizzítottam a laptopomat, bekapcsoltuk a webkamerákat, és a szállodai szobámban mutogattam a rokonaimnak, miben fogok fellépni. Így sikerült az, hogy végül ők látták legelőször rajtam a ruhát.

Mennyire vagy high-tech függő?
Sokat futok, hogy kicsit élvezetesebbé tegyem, zenét hallgatok, van egy szuper zenelejátszóm ezekre az alkalmakra. Noha a számítógépet és az internetet is rendszeresen használom, nem nevezném magam függőnek. Csupán élek a technika adta lehetőségekkel.

Mobilinterneted van?
Sajnos, egyelőre csak fix internetes hozzáférésem van, de vannak időszakok, amikor sok emailt kell váltanom, így nagyon jó lenne, ha mindig online lehetnék. Szerencsére a szállodákban általában van internet, így egyelőre meg tudom oldani így is. Persze ennek az a hátránya, hogy nem azonnal vagyok ilyen módon elérhető. Látom másoknál, akik már mobilnetet használnak, hogy milyen nagy előnye van annak, hogy bárhol és bármikor lehet internetezni. Remélem, hamarosan én is közéjük tartozom majd.

Hogyan látod magad öt év múlva?
Az már biztos, hogy nem fogok versenyszerűen korcsolyázni. Az olimpiáig, azaz 2010-ig tervezem, ez az utolsó év, amikor még szeretnék korizni. Lehet, hogy öt év múlva revüben, vagy profi gálákon láthat a közönség, de az sem kizárt, hogy pályán kívül, "civil" foglalkozásom lesz. Ezt még nem tudom pontosan, majd az élet eldönti.

Miért pont az olimpia?
Nem tartozom a legfiatalabbak közé, ám az olimpia előtt egy-két évvel butaság lett volna abbahagyni. Addig mindenképpen teljesítek.