Veszélyben a TriGránit bukaresti terve

Vágólapra másolva!
Az újonnan megválasztott bukaresti főpolgármester, Sorin Oprescu nem támogatja a TriGránit nagyszabású bukaresti beruházását, az Esplanada-tervet - adta hírül szerdai számában az Új Magyar Szó (ÚMSZ) nevű napilap.
Vágólapra másolva!

A román fővárosban megjelenő magyar napilap szerint újabb veszély fenyegeti a bukaresti Esplanada projektet, miután az a Sorin Oprescu lett Bukarest főpolgármestere, aki a választási kampányban határozottan ellenezte a beruházást. Azzal érvelt, hogy Bukarestnek nem újabb felhőkarcolókra van szüksége, hanem minél több zöldövezetre, és ezért az egész telket parkosítaná.

A TriGránit az Unirii sugárút mellett egy tízhektáros ingatlanprojektet valósítana meg. A több mint 18 éve kihasználatlanul álló központi fekvésű telekre irodaházakat, adminisztratív és kulturális rendeltetésű épületeket terveztek. Az ÚMSZ megkeresésére Oprescu már nem volt annyira határozott, mint a választási kampányban - írja az ÚMSZ -, de arról beszélt, hogy a bukaresti zöldövezeteket bővíteni kell.

A román fejlesztési és középítkeztetési minisztérium és a bukaresti főpolgármesteri hivatal 2004-ben írta ki a magánbefektető kiválasztására a pályázatot, amelyet a TriGránit Development nyert meg. A központi hatóságok támogatták a befektetést, de a szerződést még nem írták alá, annak ellenére sem, hogy április végén a bukaresti minisztérium bejelentette: elfogadták a szerződés aláírásához szükséges sürgősségi kormányrendelet.

A rendeletet viszont nem lépett érvénybe, mivel azóta sem tették közzé a hivatalos közlönyben. A szaktárca korábban közleményben ismertette, hogy a kormány "fenntartásokkal" fogadta el a rendeletet, ezért újra le kell folytatni a minisztériumi jóváhagyási procedúrákat. Az ÚMSZ szerint az igazságügyi és a pénzügyminisztérium fogalmazott meg kifogásokat.

Sajtóhírek szerint a TriGránit ráunt a folyamatosan elodázott határidőkre, és akár a projektből való visszavonulást is fontolgatja. Halász János, a TriGránit egyik romániai igazgatója viszont elmondta: abban reménykednek, hogy az új főpolgármester meggondolja magát, ha részletesebben megismeri a tervet. Ez utóbbi a szóban forgó telken több mint kéthektárnyi zöldövezet létesítését írja elő - olvasható az ÚMSZ-ben.