Kitart a kormány 2010-ig Kövér szerint

Vágólapra másolva!
Kövér László a jelenlegi körülmények között azt látja valószínűbbnek, hogy a szocialista kormány kitart a ciklus végéig. A Fidesz választmányi elnöke erről egy pápai rendezvényen beszélt péntek este. Az ellenzéki politikus szerint az SZDSZ-es képviselők a tiszteletdíjuk miatt akarják kihúzni még két évig, az MSZP-t pedig olyan ellenfélnek nevezte, amellyel megállapodni nem lehet, csak az erő pozíciójából tárgyalni.
Vágólapra másolva!

"Ma nagyobb esélyt látok arra, hogy a jelenlegi kormányzás kitart 2010-ig, másképpen fogalmazva, nem látok olyan körülményt, amelyből logikusan következne az, hogy 2010 előtt kormányváltásnak kellene lennie" - mondta Kövér László a polgári piknik elnevezésű eseményen. "Ez nem azt jelenti, hogy semmi esély nincs, hogy holnap, holnapután nem lesz olyan körülmény, ami váratlanul felbukkan" - tette hozzá, mert szerinte "egyetlen biztos pontja van a helyzetnek, a bizonytalanság".

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP és az SZDSZ vezetőinek, parlamenti képviselőinek kölcsönös érdekeltsége, hogy 2010-ig húzzák ki valahogy, mint fogalmazott, az SZDSZ-esek esetében kétéves képviselői tiszteletdíjról, "nettó 12 millió forintról szól a történet, ilyen egyszerű és primitív a magyarázat". A liberálisok "nem veszítenek semmit, ha visszaoldalognak a koalícióba, formálisan vagy informálisan"; ha nem tudják átlépni a küszöböt 2010-ben, akkor sem veszítenek többet, mint amennyit most veszítenének - tette hozzá.

Kövér szerint az MSZP-nek és az SZDSZ-nek lényegében az ősszel esedékes adó- és költségvetési törvénycsomagban kell megegyeznie. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc nyilatkozataiból azt lehet kiolvasni, hogy "verbálisan már megvan a közös nevező, verbálisan legalábbis az MSZP is az adócsökkentés, az adóreform pártjára állt". Még az SZDSZ valódi ellenzéki működése mellett is meglehetősen bizonytalan lenne, hogy "sikerülne-e átküzdeni egy olyan indítványt a parlamenten, amelyik az Országgyűlés feloszlatásáról szól" - tette hozzá.

A kormányfő leváltása azonban bekövetkezhet - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint "ha a minimális életösztön megvan az MSZP-ben, mint politikai garnitúrában", akkor pontosan tudják, hogy a következő választási kampánynak "Gyurcsány Ferenccel nem szabad nekimenni". Kövér arról is beszélt, hogy hiú ábrándokat kerget, aki azt hiszi, a szocialista párt "olcsón adja a bőrét". "Ez egy olyan küzdelem, hogy ne mondjam háború, amelyikben az ellenfél nem lesz hajlandó soha megadni magát, és valódi megegyezést sem lehet vele kötni, csak akkor, hogyha mi tudunk az erő pozíciójából tárgyalni, azaz ha le tudjuk őket győzni, méghozzá nem kis különbséggel" - jelentette ki.