Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hongkong legcsapadékosabb hónapja

Vágólapra másolva!
2008 júniusa Hongkong legcsapadékosabb hónapja volt mióta 1884-ben elkezdődtek itt a meteorológiai mérések. A heves esőzések a hónap elején a monszunhoz, a hónap végén pedig a Fengshen trópusi viharhoz kapcsolódtak.
Vágólapra másolva!

Hongkongban a június hónapban lehullott teljes csapadékmennyiség 1346,1 milliméter volt, amellyel a korábbi, 1241,1 milliméteres rekord dőlt meg, amit még 1889 májusában mértek.

A hónap első felében tapasztalt heves esőzéseket a monszun okozta. Az általában június és szeptember között zajló monszun esőzések oka, hogy nyáron a szárazföld levegője sokkal jobban felmelegszik, mint a víz felszíne. A hidegebb, nagy nedvesség tartalmú levegő az óceán felől a szárazföld fölé áramlik, ahol a száraz kontinentális eredetű légtömegekkel találkozva bőséges csapadékot szolgáltatnak az érintett területeken. Június 7-én Hongkongban szokatlan heves esőzés vette kezdetét és egyetlen óra alatt 145,5 milliméter csapadék hullott le. Ezzel újabb rekord dőlt meg, ugyanis Hongkongban egy óra alatt még sohasem mértek ennél nagyobb csapadékot. Ezen a napon egyébként összesen 401 milliméter eső esett a városban.

Június második felében a Fengshen nevet viselő trópusi ciklon gondoskodott a csapadék utánpótlásáról. Fengshen, amely először a Fülöp-szigeteken vonult keresztül, trópusi viharrá szelídülve érte el Kína déli partjait. A lassan mozgó vihar napokig tartó szakadatlan esőzést okozott a térségben, ahol Hongkongon kívül Guangzhouban és Macauban is havi csapadékrekordok dőltek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről