Vágólapra másolva!
A Bosman-szabály megalkotása óta évről évre rengeteg futballista cserél klubot úgy, hogy közben semmilyen pénzmozgás nem történik; ha valakinek lejár a szerződése, akkor ingyen igazolhat másik csapatba. Akadnak azonban focisták, akikért nem kapkodnak az egyesületek, és úgy sem találnak maguknak csapatot, hogy egyetlen eurót sem kell fizetni értük.

Abban az esetben, ha valakinek lejár a szerződése, és nem is akarja meghosszabbítani, akkor a FIFA hivatalos szabályzata szerint fél évvel a kontraktusa vége előtt kezdheti meg a tárgyalásokat más csapatokkal. A legtöbb, hasonló helyzetben lévő focista ezt általában meg is szokta tenni, és gyakran előfordul, hogy már az idény közben bejelenti, hol a pályafutását. Így tett az idén többek között a Werder Bremen középpályása, Tim Borowski, aki a Bayern Münchenbe igazolt, de említhetnénk az Aston Villa svéd középhátvédjét, Olof Mellberget is, aki pedig a Juventus FC-hez írt alá. Persze akadnak olyanok is, akik nem kapkodják így el a dolgot, és csak az idény végeztével árulják el, hogy melyik klub ajánlatát fogadták el. Az idei Bosman-transzferek közül ilyen volt például Mathieu Flamini klubváltása (aki az Arsenal FC mezét cserélte fel az AC Milanéra), de a magyar Gera Zoltán is hasonlóan tett: ő a West Bromwich Albiont hagyta ott a Fulham FC kedvéért.

Az ingyen igazolható focisták között azonban jó néhányan egyelőre még csapatot keresnek, és jelenleg semmilyen egyesülettel nem állnak szerződésben. A legnagyobb név közülük alighanem a brazil Ronaldóé, akit a szezon végéig kötött kontraktus az AC Milanhoz, ám miután februári sérülését követően egyelőre nem tudni, hogy mikor léphet legközelebb pályára (ráadásul a rehabilitációs időszak alatt nem csak pozitív hírek érkeztek róla Brazíliából, gondoljunk csak a transzvesztitákkal kapcsolatos afférra), így aztán nem meglepő, hogy a rossonerók nem ajánlottak neki hosszabbítást. Igaz, a milánóiak biztosították a focistát arról, hogy ha felépül, és készen áll a játékra, akkor számítanának rá - hogy ez komoly ígéret volt-e, vagy csak udvariasságból mondták, az talán soha nem derül ki.

Egy másik csatárklasszis, is csapatot keres mostanság, igaz, ő már arra az eshetőségre is gondolt, ha esetleg nem talál új együttest magának. A holland Patrick Kluivertről van szó, aki a legutóbbi idényt a francia Lille OSC-ben töltötte, de csak kevés játéklehetőséget kapott, mindössze 11 bajnokin szerepelt - habár ezeken négy gólt ért el. A Lille nem ajánlott neki új kontraktust, Kluivert pedig rögtön jelentkezett a holland szövetség edzőképzésére, sőt, az AZ Alkmaar (ahol a vezetőedző Kluivert egykori mentora, Louis van Gaal) rögtön felajánlotta neki, hogy helyet kap a szakmai stábban, amit a támadó el is fogadott. Ugyanakkor kijelentette, hogy még nem szeretne visszavonulni, és a megfelelő ajánlatra vár. Eddig azonban még csak a lengyel Wisla Kraków jelentkezett be érte...

Az egykori világverő Ajax Amsterdam egy másik kulcsjátékosa is klub nélküli. Edgar Davids a legutóbbi idényben is az Ajaxban játszott, az amszterdami egyesület azonban nem tart igényt további szolálataira. A 35 esztendős középpályás mindenesetre még nem szeretne visszavonulni, és könnyen lehet, hogy hamarosan lesz új csapata; jelenleg ugyanis a Los Angeles Galaxyvel edz, ahol honfitársa, Ruud Gullit az edző.

Forrás: Getty Images

Könnyen lehet, hogy Pitbull legközelebb a tengerentúlon mutatja ki a foga fehérjét

A fenti három labdarúgó az előző idényben azért nem számított kulcsembernek csapatában, azonban akadnak olyan focisták is, akik a legutóbbi bajnokságban rendre pályára léptek klubjukban, a jövőben mégsem számítanak rájuk. Ilyen helyzetben van például a Girondins Bordeaux középpályása, Johan Micoud, aki a 2007-2008-as idényben 32 bajnokin szerepelt, öt gólt ért el, és nagy szerepe volt abban, hogy a gárda ezüstérmes lett a Ligue 1-ben, ennek ellenére a csapat trénere, Laurent Blanc nem tart rá igényt.

Az RCD Mallorca görög középpályása, Angelosz Baszinasz is hiába volt a csapata egyik legjobbja a Primera Divisiónban, az Eb-n is látott futballistának is új csapatot kell keresnie. Nem ő az egyetlen görög futballista, aki ilyen helyzetben van: a középhátvéd Szotirisz Kirgiakoszt az Eintracht Frankfurttól, a középpályás Szteliosz Jannakopuloszt pedig a Bolton Wandererstől küldték el. Utóbbi klub egyébként is nagytakarítást tartott keretében, hiszen olyan focistáktól szabadult meg, mint El Hadji Diouf vagy Iván Campo - akik szintén ingyen igazolhatóak, és egyelőre nincs csapatuk.

Néhány labdarúgónak egyértelműen azért nem ajánlottak új kontraktust, mert túl magas fizetéssel rendelkeztek. A legjobb példa erre a Paris Saint-Germain kolumbiai hátvédje, Mário Yepes, aki még 2004-be igazolt a párizsiakhoz, és rögtön a Ligue 1 legjobban fizetett labdarúgója lett, havi 250 ezer eurós keresettel. A PSG azóta tulajdonost váltott, és már sokkal kevesebb pénzt költhet, így aztán Yepes bizonyos szempontból kolonc volt a vezetőség nyakán (főleg, hogy a csapat pocsékul szerepelt a bajnokságban), és valószínűleg alig várták, hogy lejárjon a szeződése.

A Borussia Dortmundnál a veterán védő, Christian Wörns járt hasonló módon. Ő volt az "utolsó mohikán2 azon focisták közül, akiket még a klub fénykorában igazoltak, és ennek köszönhetően meglehetősen jól keresett. Szerződésében ráadásul volt egy cikkely, amely szerint, ha legalább 25 bajnokin játszik egy szezonban, akkor a kontraktus automatikusan meghosszabbítódik egy évvel - aligha lehet véletlen, hogy a 2007-2008-as bajnokságban csak 20 alkalommal vetették be.

Az ingyen igazolható, jelenleg klub nélküli focisták álomcsapata: Sörensen - Wörns, Kirgiakosz, Yepes - Jannakopulosz, Iván Campo, Davids, Baszinasz, Micoud - Ronaldo, Kluivert.

www.infosport-focivilag.hu