Megszólalt a szlovák köztársasági elnök a Robert Ficó elleni merényletről

Robert Fico, RobertFico, Szlovákia, szlovák jogász, baloldali politikus, merénylet, lövés, 2024. 05. 15.
Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentõhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica)
Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa
Vágólapra másolva!
A társadalomban tapasztalható gyűlölködő retorika gyűlöletből fakadó tettekhez vezet – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Robert Fico miniszterelnök (Smer) elleni támadásra reagálva. A demokrácia elleni támadásnak nevezte a történteket. Mindenféle erőszak elfogadhatatlan – mondta az államfő, és azt kérte, senki ne alkosson elhamarkodottan véleményt a történtekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

„Sokkolt, ami történt. Mindannyiunkat sokkolt a Robert Fico miniszterelnök elleni szörnyű és alattomos támadás. Olyasmi történt, aminek a súlyosságát még fel sem tudjuk fogni. A miniszterelnök elleni fizikai támadás elsősorban támadás egy ember ellen, de egyben a demokrácia elleni támadás is” – fogalmazott az államfő az elnöki palotában elmondott beszédében.

A gyűlöletkeltő retorika megállítására szólított fel az államfő, és hozzátette, a rendőrség később részletes tájékoztatást fog adni az esetről. 

Addig is, kérem, ne ítélkezzünk elhamarkodottan, és gondoljuk át, mi a legfontosabb. Jelenleg az a legfontosabb, hogy Robert Fico minél hamarabb felépüljön

zárta a köztársasági elnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK