Fotók alapján gyűjtik be a melegek és a rendőrök támadóit

Vágólapra másolva!
Újabb gyanúsítottjai vannak a melegfelvonulás kapcsán történt támadásoknak, az ügyészség már 16 büntetőügyben vizsgálódik. A felvonulásról készült felvételek alapján tovább nőhet a gyanúsítottak száma. Tovább nőtt a rendőrség által előállított ellentüntetők száma is, egy férfi pedig önként feladta magát.
Vágólapra másolva!

Már 16 büntetőügyet folytat a Budapesti Nyomozó Ügyészség a július 5-i melegfelvonuláson történt eseményekkel kapcsolatban - közölte hétfőn a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája. Egyes ügyeknek több gyanúsítottja is van, míg más eljárásokat ismeretlen tettesek ellen indítottak.

"Az ügyészek folyamatosan értékelik és elemzik a felvonulásról készült felvételeket, aminek következtében a gyanúsítottak száma folyamatosan nő" - közölte az ügyészség. Hétfőn több kihallgatást is tartottak. Kovács Tamás legfőbb ügyész pénteken nyilvánosságra hozott tájékoztatójában még 13 büntetőeljárás szerepelt, ami 17 embert érint. Az eljárásokat felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt indították.

Újabb előállítások

Hétfőn a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bejelentette, hogy újabb garázdasággal gyanúsítottakat azonosított és fogott el a rendőrség nyomozócsoportja azok közül, akik megzavarták a melegfelvonulást. Még vasárnap állítottak elő egy 15 éves fiatalembert, aki kukákat borított fel, és megrongálta egy virágágyás öntözőberendezését. Ugyanaznap került rendőrkézre egy dabasi férfi is, aki egy doronggal betörte egy rendőrségi mikrobusz ablakát, valamint egy 30 éves budapesti férfi, aki az Oktogonnál felállított rendőrségi kordont megpróbálta megbontani, és megrugdalt egy hatósági járművet. Hétfőn délelőtt az érdi rendőrkapitányságon önként jelentkezett egy 22 éves százhalombattai férfi azzal, hogy részt vett a Dózsa György úti kordonok ledöntésében.

Ezzel 63-ra nőtt a gyanúsítottak száma. Pénteken még 59 gyanúsított volt, közülük 43-at bűncselekmény, a többieket szabálysértés elkövetésével gyanúsították. A rendőrség továbbra is keresi azokat, akik részt vettek a július 5-i rendbontásban. A rendőrségi portálon közzétett fotókon tizenkét ember látható, továbbá két csoportképen egy nagyobb társaság. Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya 15 fős nyomozócsoportot hozott létre a randalírozók felkutatására, ennek a csoportnak sikerült újabb személyeket azonosítani.

Heten már a bíróság előtt

A meleg büszkeség napja alkalmából az Andrássy úton felvonulókat, valamint a rájuk vigyázó rendőröket tojásokkal, üvegekkel dobálták meg az ellentüntetők. A rendőröknek többször könnygázt kellett bevetniük a dühöngő tiltakozók ellen, akik miatt a felvonulás végén a kisföldalattival kellett kimenekíteni a melegeket a Hősök tere környékéről.

A rendőrök 57 embert állítottak elő, közülük heten már a bíróság elé álltak szabálysértés miatt. Négyen pénzbírságot kaptak, három társuk ellen viszont megszüntették az eljárást, amely több jogvédő szervezet, és az ombudsman tiltakozását is kiváltotta. A felmentő ítéletet a bíróság olyan korábbi állásfoglalásokra alapozta, amelyek szerint a tojásdobálás véleménynyilvánításnak minősül. Az igazságügyi és rendészeti miniszter múlt hét végén juttatta el a felvonulás biztosítáról készült összefoglaló jelentést a miniszterelnöknek.