Vágólapra másolva!
Kaotikus szezonon van túl a Valencia CF, amely megnyerte ugyan a spanyol kupát, de a Primera Divisiónban az elmúlt évtized legrosszabb helyezését érte el. A gárdának a legutóbbi idényben három edzője is volt, a következő pontvadászatot pedig egy negyedikkel kezdi, az új szakvezető azonban július 14-én úgy tarthatta meg az első edzését, hogy a rendelkezésére álló végleges játékoskeret még alig körvonalazódik.

A Valencia CF az elmúlt tíz évben egyértelműen a harmadik legsikeresebb spanyol egyesületté lépett elő, és ebben az időszakban mindössze egyszer nem végzett a bajnokság első öt helyezettje között - miközben kétszer megnyerte a Primera Divisiónt, egyszer az UEFA-kupát is elhódította, kétszer pedig BL-döntőt játszhatott.

A csapat a 2007-2008-as pontvadászatnak is úgy vágott neki, hogy a minimális cél az első négy hely valamelyike, de sokan még azt sem tartották lehetetlennek, hogy az egyesület versenyben lesz az aranyéremért. A gárda nem is kezdett rosszul, hét forduló után a negyedik pozíciót foglalta el a tabellán, de akkor a vezetőség menesztette a szurkolók körében nem túl népszerű edzőt, Quique Sánchez Florest, és a Valencia ezzel megindult lefelé a lejtőn.

Innentől kezdve ugyanis egymást követték a botrányos események a klub háza táján, miközben az eredmények egyre rosszabbak lettek. Miközben a csapat fokozatosan csúszott lefelé a tabellán, az új szakvezető, Ronald Koeman kitette a keretből a klub három alapemberét, Santiago Canizarest, David Albeldát és Miguel Ángel Angulót.

A holland mester ezzel végleg elvágta magát a drukkereknél, és a helyzetét csak rontotta, hogy a lassan a kiesés réme fenyegette az együttest - amely eközben a spanyol kupában eljutott a döntőig. A finálét meg is nyerte a csapat, amivel biztosította a helyét a nemzetközi porondon a következő idényre, ám három nappal a finálé után a gárda a bajnokságban 5-1-re kikapott az Athletic Bilbaótól, és ezzel visszacsúszott a 15. helyre.

Ez már túl sok volt a vezetőségnek, Koemant menesztették, helyére pedig a klub egykori focistája, Salvador González, művésznevén Voro került. Az edzőcsere ezúttal jó döntésnek bizonyult: Voro visszahívta a száműzött triót a kerethez, a bajnokság utolsó öt meccséből négyet is megnyert az együttes, és ennek köszönhetően a Valencia a tizedik helyen zárta a szezont, némiképp elviselhetőbbé téve a 2007-2008-as szezont. Persze azért még mindig ez volt az egyesület legrosszabb bajnoki szereplése 1997 óta...

Az persze nyilvánvaló volt, hogy Voro csak ideiglenes megoldás, és az edzői pozícióra tulajdonképpen két komoly jelölt volt: a Racing Santander szakvezetője, Marcelo García Toral, illetve az UD Almería mestere, Unai Emery.

Végül az utóbbi lett a befutó, és a személyéről viszonylag korán döntés született, hiszen már május 22-én bejelentették, hogy Emery, aki az Almeríát előbb felvezette az élvonalba, majd ott nyolcadik helyet szerzett a kiscsapattal, kétéves kontraktust kötött a Valenciával. Az új szakember egyébként arról híres Spanyolországban, hogy a legapróbb részletekig felkészül az ellenfélből, miközben saját játékosainak hasonló aprólékossággal mondja el a feladatokat - így a focisták álmukból felkeltve is tudják, hogy a pálya melyik részén mit kell tenniük.

Emerynek ebből a szempontból nincsen könnyű dolga, mert amikor július 14-én megtarthatta az első edzést a Valenciánál, a játékoskeret összetétele teljesen bizonytalannak tűnt. A klub jelenleg 30 futballistával áll szerződésben, és közülük 20-an kezdték meg az alapozást, rajtuk kívül a négy Európa-bajnok (Carlos Marchena, David Villa, David Silva és Raúl Albiol), illetve a szintén az Eb-n szerepelt portugál Miguel extra pihenőt kapott.

A "maradék" öt futballista közül Curro Torres még decemberig sérült, míg Hugo Vianára, Fabián Estoyanoffra, Mário Regueiróra és Ever Banegára a klub nem tart igényt. Banegát januárban vették meg 18 millió euróért... De a jelenleg a kerettel készülő focisták közül Manuel Fernandest, Nikola Zigicet, David Albeldát és Ludovic Butelle-t is szeretnék eladni.

A csapat két legértékesebb focistáját, David Silvát és David Villát viszont meg akarják tartani. Legalábbis az egyesület új gazdasági vezetője, Juan Villalonga ezt mondta - őt nemrégiben szerződtette a klub, és egyelőre még hivatalos funkciója sincsen, csak annyit tudni, hogy az ő feladata lesz a jelenleg igen csak kedvezőtlen anyagi helyzet rendezése a klubnál.

Villalonga Spanyolország egyik legbefolyásosabb üzletemberének számít, korábban volt a Telefonica nevű távközlési társaság elnöke, és saját elmondása szerint nem ért a futballhoz - éppen ezért szakmai tanácsadónak felfogadta maga mellé a veterán spanyol edzőt, Xabier Azkargortát. Kérdés, hogy ehhez mit szól a csapat szakmai igazgatója, Juan Sánchez, illetve maga Emery...

A helyzet tehát továbbra is meglehetősen átláthatatlan a Valenciánál, mind sportszakmai, mind üzleti szempontból, és a klubnak nincs sok ideje arra, hogy rendezze a szituációt, hiszen egy hónap múlva már a spanyol Szuperkupa döntőjében kell játszania a csapatnak a Real Madrid ellen. Akár Villával, akár nélküle...

www.infosport-focivilag.hu