Fegyelmi indult a mentőknél Kolonics ügyében

Vágólapra másolva!
Valószínűleg lett volna olyan mentőegység, amely néhány perccel hamarabb érhetett volna Kolonics György rosszullétének helyszínére, ezért az Országos Mentőszolgálatnál fegyelmi indult a mentésirányító ellen. A főigazgató ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az irányítók ma még úgy kénytelenek döntéseket hozni, hogy nélkülözik a modern informatikai eszközöket.
Vágólapra másolva!

Fegyelmi eljárás keretében vizsgálja az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) annak a mentésirányítónak a felelősségét, aki a belvárosi központból küldött mentőautót a kedden edzés közben rosszul lett és meghalt Kolonics György olimpiai bajnok kenushoz - közölte Göndöcs Zsigmond, a szolgálat főigazgatója.

A főigazgató szerint a riasztás pillanatában valószínűleg lett volna olyan mentőegység, amely néhány perccel hamarabb a helyszínre érhetett volna, emiatt vizsgálják a mentésirányító felelősségét. Göndöcs ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a mentők ma még nem a legmodernebb eszközökkel dolgoznak, a mentésirányító kézzel mozgatott táblácskákkal követi nyomon a kocsik mozgását, korszerű informatika, például GPS segítsége nélkül kénytelenek döntéseket hozni.

Az OMSZ nemrég kiírt egy közbeszerzési pályázatot a 4,1 milliárd forint értékű, részben uniós támogatásból finanszírozott modern mentésirányítási rendszerre, de azt június végén visszavonták. A döntés az után született, hogy a HVG arról számolt be, a tenderben számos hiba van, például nem a legalacsonyabb árat, hanem a mentőknek nyújtott "egyéb extra szolgáltatást" nevezték meg legfontosabb bírálati szempontként. Ez a lap szerint azt sejteti, csak a Siemens nyerhetett volna a pályázaton.

Kolonics György halálával kapcsolatosan a mentőszolgálat belső vizsgálata - az eddig rendelkezésre álló információk alapján - megállapította, hogy a segélyhívást hiba nélkül, 7 másodperc alatt fogadták, a riasztás pedig 2 perccel a segélyhívás után megtörtént. A riasztott mentőegység 17 perc alatt a helyszínre ért, az újraélesztési kísérlet szakszerű és teljes körű, ám sikertelen volt.

A kétszeres olimpiai bajnok kenus kedden kora délután lett rosszul edzés közben Csepelen. Edzője és versenyzőtársa elkezdték újraéleszteni, amit a kiérkező mentők is folytattak, de már nem tudtak segíteni. Halálát az első diagnózis szerint hirtelen szívleállás okozta.