Vágólapra másolva!
Kedd reggel még mindig hétszáz kilométeresnél is hosszabb szakaszon folyik a védekezés az árvíz ellen. Estére várják a tiszai árhullám tetőzését Vásárosnaménynél. A Hernád tetőzése tovább tartott a vártnál, mivel a hullámteret dús növényzet nőtte be.
Vágólapra másolva!

Továbbra is több mint 700 kilométeres szakaszon folyik az árvízi védekezés - közölte Göncz Benedek, a műszaki törzs vezetőhelyettese kedden reggel. Az összesen 724 kilométerből 448 kilométeren elsőfokú, 102 kilométeren másodfokú, 174 kilométeren pedig harmadfokú a védekezés.

Elsőfokú készültség van a Rébcén, a Zagyván, a Bodrogon és a Tiszának a Zagyva és Tiszakeszi közötti szakaszán. Másodfokú a készültség a Szamoson és a Krasznán, valamint Tiszabecsnél. Harmadfokú a védekezés a Hernád teljes hosszában, a Tiszán pedig a felső szakaszon, Szatmárcseke és Záhony között.

A Tiszán vonuló árhullám elhagyta Tivadart kedden, a folyó hajnalban 782 centiméterrel tetőzött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településnél - tudta meg az MTI a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi védelmi központjában.

Az ár Vásárosnaményhoz közelít, ahol délelőtt 8 órakor 819 centimétert mutatott a vízmérce - közölte Bodnár Gáspár igazgató. Kora reggel Vásárosnamény alatt is elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget egészen a Záhony melletti Zsurkig. A harmadfokú készenlétet a Tisza felső szakaszán Tarpa és Vásárosnamény, valamint Szatmárcseke és Olcsvaapáti között még fenntartják.

A folyó vízszintje a tiszabecsi határszelvényben a hétfő délutáni 570 centiméteres tetőzés óta több mint két métert apadt, kedden 8 órakor 361 centiméteres vízmagasságot mértek. Ez a szakemberek szerint azt jelenti, hogy egyre jobban szétterül az ár a Tisza magyarországi szakaszán.

A Szamos is apadásnak indult Csengernél, a Kraszna viszont hétfő este 10 óra óta 577 centiméteren stagnál Ágerdőmajornál, 3 centivel a harmadfokú készültségi szint alatt tetőzik. A Túr Garbolcnál még árad, a vízmagasság jelenleg 286 centiméter, 17 centire közelítette meg az elsőfokú készenlét elrendelésének mértékét.

A Hernádon levonuló árhullám hétfőn éjjel 386 centiméterrel tetőzött a Borsod megyei Gesztely térségében, a torkolatot kivéve az egész szakasz már apad - mondta el az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
(Ékövizig) szóvivője.

Csont Csaba közölte: a vártnál jóval tovább tartott a tetőzés; a vízfolyás ugyanis "ellapult" a középső szakaszon, és megváltoztak a lefolyási viszonyok, mivel a hullámteret dús növényzet nőtte be. A Hernád északon, Hidasnémetinél 210 centimétert apadt a tetőzése óta.