Vágólapra másolva!
A nagy sikerű Intel Atom processzorok versenytársát dobja piacra a VIA. A mérések szerint az MSI Wind és az Asus Eee PC lelkét adó Intel lapkák van mitől félniük - adta hírül a DailyTech.
Vágólapra másolva!

A 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő Nano processzorok a gyártó szerint megelőzik a netbookokban elterjedt Atom lapkákat. A gyártói adatokban nem bízó PC Perspective és Hot Hardware lapok munkatársai szerint nincs hiba a számok körül, valóban jó teljesít az új processzor.

Nagyobb, de gyorsabb a Nano

Az Intel 1,6 gigahertzes Atom processzorával, ami az MSI Windből vagy a nagyobb Eee PC-kből lehet ismerős, a frissen megjelent 1,8 gigahertzes VIA Nano L2100-et állították szembe a tesztelők. A méréseket végzők legnagyobb meglepetésére az adatokban nem csak a két processzor közti 12,5 százalékos órajelkülönbség mutatkozott meg. A Nano lapka 15-20 százalékkal is jobban teljesített a sok számítást igénylő feladatokban. Az Atom csupán a memóriakezelésben bizonyult jobbnak, illetve a többszálú futtatást igénylő feladatokba brillírozott, mivel a VIA Nano nem tud ilyesmit.

Az új VIA mag egyetlen igazán nagy csapdája az energiaéhsége. Nagy terhelés mellett az Intel lapka alig lépte át a hatvan wattos határt, míg a VIA Nanonak 77 wattra volt szüksége. A féktelen éhség az egyetlen, ami igazán visszavetheti az új processzor elterjedését, hiszen a netbookok esetében minden percnyi akkumulátoridő érték. A szakértők szerint ez a jellemzője is javulhat a Nanonak, amennyiben a VIA képes vele átállni a kisebb fogyasztást lehetővé tevő 45 nanométeres gyártástechnológiára.

Eltérő hozzáállás

A két gyártó közt komoly különbség van a gyártókkal való viszonyban is. Az Intel komoly korlátozásokkal hajlandó csak Atom processzorokat szállítani a gyártóknak. Az Atomos gépekben nem rendelkezhetnek digitális video kimenettel, nem lehet bennük PCI Express csatoló vagy egynél több memóriaaljzat. Ezzel szemben a VIA megkötések nélkül adja legújabb üdvöskéjét, a gyártók annyi extrát zsúfolhatnak fel a mini-ITX lapokra, amennyit jónak látnak - írja a PC Perspective.

Forrás: VIA
OpenBook: netbook-tervet is kínálnak

Mindkét processzorhoz kapható a VIA által megteremtett, ám lassan valódi szabvánnyá váló mini-ITX méretű alaplap. Az apró, rendkívül zsúfolt alaplapokból egyaránt építhetőek csendes otthoni szórakoztatóközpontok és igen kicsi irodai PC-k.

Nano: funkciókkal teli

Már a csupasz Nano processzor is rendelkezik érdekes és hasznos funkciókkal. A VIA C7-es processzorokkal azonos tokozásban érkezik, ezért egy pillanatot sem kell várni a új lapkát támogató alaplapokra. Egyszerű lesz az eddig C7-essel gyártott netbookok - például az általunk is tesztelt HP 2133 - frissítése is. A kompatibilitás mellett a Nano előnye a beépített kriptográfiai gyorsítás, amely különböző biztonsági funkciókat tesz lehetővé.

A kísérletező kedvű gyártók a Creative Commons alatt megjelentetett VIA OpenBook referenciatervet térítésmentesen szerezhetik be. Az 1 kilós C7-es processzorral hajtott netbook legyártásához szükséges összes dokumentum megtalálható a VIA által üzemeltetett honlapon jelezve, hogy közeledik a testreszabható notebookok kora.