Védett épületekhez nyúlnának Rogánék

Vágólapra másolva!
Tíz védett épület felszabadítását kezdeményezte a főváros V. kerületi önkormányzata. Az épületekkel járó felújítási kötelmek akadályozzák a Kálvin tértől a Szabadság térig húzódó Főutca projektet írja a Népszabadság. Rogán Antal polgármester szerint a cél az, hogy megmentsék az épületeket.
Vágólapra másolva!

Műemlékvédelem alatt álló épületek felszabadítását kérte a fővárosi V. kerület, mert akadályozzák az úgynevezett Főutca projektet. A projekt a Kálvin tértől a Szabadság térig terjedne, de a 2004-ben külön figyelmet érdemlőnek megjelölt épületekkel járó felújítási kötelmek gátolják a fejlesztést. A lap szerint kicsi az esélye, hogy feloldják a védettséget, ilyenre tíz év alatt csak két esetben volt példa.

Az érintett épületek közé tartozik a Harmincad utca 3., a Petőfi Sándor utca 6., illetve 14-16., a József Attila utca 12., valamint a Királyi Pál utca 12. Rogán Antal kerületi polgármester szerint megmenteni szeretnék az épületeket, ügyükben a fővárossal közösen vagy jóváhagyásával döntenének. Védettségük feloldásával lehetőség nyílna felújításukra, átépítésükre, indokolt esetben akár bontásukra is - közölte Cselovszki Zoltán kerületi főépítész. Felújításukra uniós forrásokat is lehetne szerezni.

A Főutca projektben a jelzett útvonalon megfigyelhető három egyre jobban elkülönülő funkciót erősítenék. A déli részen egyetemi városi és lakónegyedi jellegzetességek figyelhetők meg, a középen városközpont-jelleg dominál, északon éttermi negyed - olvasható a Népszabadságban.