Mákos kenyér

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg fehér búzaliszt, 15 dkg rozsliszt, 2 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 20 dkg mák, 1 maréknyi lenmag, 2 evőkanál vaj, 1 csomag szárított élesztő, 1 dl tej, 2-3 dl víz

Elkészítése:
Szórjuk a liszteket egy dagasztóedénybe, adjuk hozzá a sót, az élesztőt, a cukrot, egy maréknyi mákot és a szobahőmérsékletű vajat. Kapcsoljuk be, majd kis adagokban öntsük bele a tejet és a langyos vizet is. Annyi vizet öntsünk a tésztához, hogy kemény kenyértésztát tudjunk dagasztani.

Keverjük legalább öt percig, még a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre, szórjuk meg a tetejét liszttel, fedjük le konyharuhával és kelesszük addig, míg kétszeresére dagad.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsük liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Vágjuk a kinyújtott kenyértésztát téglaformára, majd göngyöljük fel. Nedvesítsünk be egy papírszalvétát vagy kéztörlőt, és hempergessük meg a felületén a felgöngyölt kenyértésztát, hogy mindenhol nedves legyen, majd forgassuk meg a mák és a lenmag keverékébe.

Helyezzük sütőpapírral letakart sütőlapra, kelesszük még legalább tíz percig, utána tegyük előmelegített 170-180 fokos sütőbe, és süssük 25-30 percig.