Még nem tudni, mennyiért érik az alma

Vágólapra másolva!
Az agrárminiszter csütörtökön egyeztet az almatermelőkkel az alacsony felvásárlási árak miatt az almapiacon kialakult helyzetről - erősítette meg Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerdán az MTI információját.
Vágólapra másolva!

A sajtófőnök közölte, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és a tárca szakértői csütörtökön Nyíregyházán találkoznak az almatermelők megbízottaival. Gráf József a találkozó előtt tájékozódott a kereskedők és a termelői értékesítő szervezetek (tész) megbízottainál.

Dékány András emlékeztetett rá: ezzel a gesztussal az agárminiszter a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) kérésének tesz eleget. Nemrégiben ugyanis a Magosz arra kérte az agrártárca irányítóját, hogy vesse latba befolyását a magyar almapiacon kialakult helyzet rendezése érdekében. Azaz, hogy a felvásárlási árak - főként a léalmánál - a termelők számára elfogadható mértékűek legyenek.

A Magosz álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a kelet-magyarországi almatermesztőknek csupán 9-10 forintot kínálnak kilónként az almafelvásárlók és almafeldolgozók, miközben az ipari alma (léalma) előállítása - kilogrammonként 20-25 forint önköltséget véve alapul - legalább 30-40 forint közötti nettó eladási áron biztosíthatna elfogadható jövedelmezőséget számukra.

Péter Mihály, a Magosz elnökségi tagja korábban azt hangoztatta, hogy ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, az almatermesztők a demonstrációktól, illetve az almafelvásárlókat érintő blokádoktól sem riadnak vissza.

Az idén az előzetes becslések szerint mintegy 550 ezer tonna alma terem Magyarországon, a múlt évben a kedvezőtlen időjárás miatt mintegy 300 ezer tonna volt a termés.