Kiemelt projekt lett a Műjégpálya felújítása

Vágólapra másolva!
A Városliget fejlesztése keretében idén befejeződött a Fővárosi Állat- és Növénykert rekonstrukciójának második üteme és a legfontosabb gyalogátkelőhelyek felújítása, tavaly a Széchenyi fürdő, tavalyelőtt pedig a Kós Károly híd szépült meg. A műjégpálya felújításáról szóló tervek és az azokra kért, jelenleg is érvényes építési engedély azonban 2003 óta porosodott a fővárosi önkormányzatnál, miután három évvel megszületésük után megkezdődhetett a rekonstrukció első fázisa - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A folytatásra - a pálya és az épületegyüttes felújítására - azonban csak most, európai uniós támogatással kerülhet sor, miután a kormány a közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében kiemelt projektté nyilvánította a beruházást. A támogatási szerződést még az év vége előtt aláírhatják.

A kiemelt fejlesztési projektnek többlépcsős kiválasztási szempontrendszernek kell megfelelnie, hogy elnyerje az uniós támogatást, - tudta meg a Napi Gazdaság a fővárosi önkormányzat sajtóosztályától.

A projektgazda fővárosi önkormányzatnak részletes megvalósíthatósági tanulmányt kell készítenie részletes költségelemzéssel, és az EU-nak benyújtandó dokumentumok előkészítése mellett be kell szereznie a kivitelezéshez szükséges hatósági engedélyeket is. A KMOP 2007-2008-as akcióterve keretében tervezett, Városliget kapuja elnevezésű program maximális támogatása 3,175 milliárd forint lehet. A támogatási szerződéseket még az akcióterv időszakában, tehát december 15-ig kell aláírni.

A főváros önkormányzat júliusban írt ki közbeszerzési eljárást a kiviteli tervek aktualizálására és az uniós támogatáshoz szükséges dokumentumok elkészítésére. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást követően az önkormányzat a Radiáns Területfejlesztési Kft.-vel - a 2003-as rekonstrukciós tervek elkészítőjével és jogtulajdonosával - írt alá szerződést. A cég nettó 15,83 millió forintért vállalta a tervek átdolgozását.

A műjégpálya rekonstrukciója három ütemben valósul meg. Az első ütem a 2006-2007-es korcsolyaidény kezdetére fejeződött be, több mint egymilliárd forintból, a főváros finanszírozásában. Új technológiai épület készült a főépület mellé, amely füvesített "zöld" tető alá rejti a teljes épület- és hűtőgépezetet, és a régi hűtőszivattyúkat is modernizálták.

A következő fázisban a tómeder helyreállítása, a szabadtéri jégpálya felújítása és a műemlékvédelem alatt álló, neobarokk stílusú főépület rekonstrukciója következik, majd újjáépül a második világháborúban lebombázott épületszárny is.

Az előzetes tervek szerint a munka jövő júliusban kezdődhet, 2010 őszén pedig már megújult, akár jeges világversenyek megrendezésére alkalmas pálya fogadhatja a korcsolyázókat.