30 milliárdra nőhet Pécs adóssága

Vágólapra másolva!
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2,8 milliárd forint beruházási hitelt vett fel az UniCredit Bank Hungary Zrt.-től júliusban - közölte Decsi János, a városi önkormányzat pénzügyi főosztályvezetője.
Vágólapra másolva!

A húsz éves futamidejű hitelből mintegy 200 saját forrásigényű beruházást kíván megvalósítani a város. A beruházások közül Decsi János kiemelte azokat, amelyek a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 programjához, illetve az uniós ISPA program keretében megvalósuló szennyvíz- és vízvezeték-hálózat fejlesztéséhez kapcsolódnak. A kisebb összegű beruházások között szerepel többek között a pécsi panelprogram, intézmény- és iskola-felújítások, valamint néhány városi tőkebefektetés is.

Decsi János tájékoztatása szerint a pécsi önkormányzat mintegy 50,8 milliárd forintból gazdálkodik 2008-ban. Ez az összeg 42 milliárd forintos költségvetési bevételből, egy idei 6 milliárd forintos kötvénykibocsátásból és a júliusban felvett 2,8 milliárd forintos beruházási hitelből áll.

Pécs az elmúlt 5 év mindegyikében beruházási hitel felvételére szorult, működési hitelt azonban csak egyszer 2007-ben kellett felvennie, 1 milliárd forint értékben. A város hitelállománya jelenleg 25 milliárd forint, de 2008 végére Decsi János szerint elérheti a 30 milliárd forintot.