Libanon diplomáciai kapcsolatot teremt Szíriával

Vágólapra másolva!
Bassár el-Aszad szíriai és Michel Szuleimán libanoni elnök szerdai damaszkuszi megbeszélésükön úgy döntöttek, hogy a két ország nagyköveti szinten diplomáciai kapcsolatra lép egymással - közölte Aszad elnök politikai tanácsadója, Buszaina Saabán.
Vágólapra másolva!

Szíria és Libanon 1943-ban vált függetlenné Franciaországtól, de diplomáciai viszonyt azóta sem létesítettek. A két ország a múlt hónapban az Unió a Mediterrán Térségért párizsi alakuló ülése alkalmával jelentette be a kapcsolatok megteremtésének szándékát, és a szerdai megállapodás révén e viszony a legmagasabb szintre emelkedik.

A libanoni államfő kétnapos látogatáson tartózkodik a szíriai fővárosban - több mint három év óta az első libanoni elnökként. A tárgyalásokon "megvitatták a két ország közötti határok kérdését, valamint a Szíriában és Libanonban eltűnt személyek ügyét is" - közölte a szíriai állami televízió.

Az Egyesült Államok és más országok kormányai már jó ideje nyomást gyakoroltak Damaszkuszra, hogy a kisebb szomszéd országot tekintse szuverén államnak, nyisson nagykövetséget Bejrútban, és vonják meg a két ország határait.

Szíriának uralkodó szerepe volt Libanonban 2005-ig, Rafík Haríri libanoni exkormányfő akkori meggyilkolása azonban - amiben sokan szíriai szerepet is gyanítottak - erős nyomást váltott ki, hogy Damaszkusz vessen véget 29 esztendős katonai jelenlétének az országban.