Cselekvési terv a tokaji bor védelméért

Vágólapra másolva!
A kormány Olaszországgal és Szlovákiával szemben is lépéseket tervez a tokaji bor és borvidék megóvása érdekében - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő online sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Magyarország számára alapvető fontosságú, hogy az eredetvédett földrajzi nevet csak magas minőségi követelményeknek megfelelő borkészítmények viseljék. jelenleg ezt az elnevezést olyan borok is viselik, amelyek nem teljes mértékben felelnek meg az elvárásoknak.

Ellentétes az európai közösségi joggal az, hogy egyes olasz borokat "Tocai" megnevezéssel jelölnek meg. Mint mondta, ezt a döntést az Európai Bizottság többször megerősítette, de Olaszország továbbra sem tartja be, ezért a kormány cselekvési tervet fogadott el, hogy érvényt szerezzen a magyar érdekeknek.

A "Tocai friulano" vagy "Tocai italico" az olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban hagyományosan termesztett szőlőfajta, melyből a "Collio" vagy "Collio goriziano" földrajzi megjelölés alatt forgalmazott borokat állítják elő.

A magyar "Tokaji" földrajzi megjelölés védelme céljából született megállapodás megtiltotta a "Tocai" kifejezés használatát a fent nevezett olasz borok leírására, egy 2007. március 31-ig tartó átmeneti időszakot követően.

Daróczi Dávid a cselekvési terv részleteiről elmondta, Magyarország először az olasz féltől és az Európai Bizottságtól kér tájékoztatást arról, mit tesznek a jogellenes helyzet megszüntetéséért. Hozzátette: a kormány az európai parlamenti képviselőket is bevonja az ügybe, ha mindezek után sem várható a visszás helyzet rendezése, Magyarország bírósági eljárást kezdeményez.

A kormányszóvivő azt mondta: Szlovákiával kapcsolatban az okoz gondot, hogy a területi korlátozást nem tartotta be a szomszédos ország. A tokaji borvidék egy része átnyúlik Szlovákiába, ezért az ezen a területen termelt borok az uniós joggal összhangban viselhetik a tokaji, azaz "Tokajska" nevet. A szlovák fél 565,2 hektáron termelhetne tokaji bort - jegyezte meg.

Magyarország és Szlovákia korábban arról állapodott meg, hogy együtt nyújtja be az uniós borreform keretében az új eredetvédelmi szabályok szerinti termékleírást. A szlovák területi igények miatt nincs megegyezés a két fél között, sőt a szlovák fél bejelentette, hogy önálló termékleírást készít és önálló borvidéket hoz létre.A kormányszóvivő azt mondta: Magyarország az Európai Bizottság állásfoglalását kéri arról, hogy összeegyeztethető-e a közösségi joggal a két borvidék és a két árujelző, a "Tokaji" és a "Tokajska"

A cselekvési terv szerint, a bizottság írásbeli válasza után, a kormány folytatja a tárgyalásokat a szlovák féllel. Magyarország számára az lenne elfogadható, ha Szlovákia 565,2 hektárra csökkentené a szőlőterületeket, vagy a tokaji borvidékre eső településeket négy falura csökkentené. Szlovákia és Magyarország 2004-ben aláírt egy megállapodást, amelyben a szlovák fél vállalta, hogy a névhasználat érdekében a határon átnyúló borvidéki területet pontosan lehatárolja, majd gyakorlatilag bevezeti a márka- és eredetvédelem érdekében