Nem volt komoly az Obama elleni merényletterv

Vágólapra másolva!
Négy embert tartóztattak le Denverben, az amerikai Demokrata Párt elnökjelölő konvenciójának helyszínén, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet terveztek Barack Obama, a demokraták várható elnökjelöltje ellen. Colorodo állam ügyésze azt mondta: Obama élete nem forgott veszélyben, a merénylőknek nem volt világos tervük.
Vágólapra másolva!

Merényletet terveztek Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje ellen - állítja ügyészségi forrásokra hivatkozva a denveri CBS4 televízió honlapján.

A hírcsatorna szerint négy, a New York Times szerint legalább három embert letartóztattak a merényletkísérlettel kapcsolatban, amelyet állítólag csütörtök este hajtottak volna végre, amikor Obama a demokraták elnökjelölő denveri konvencióján megtartja a beszédét.

Az egyik gyanúsított - a televízió állítása szerint - azt mondta a hatóságoknak, hogy a magasból, 685 méteres távolságból akarták lelőni a szenátort. A CBS4 szerint amikor a rendőrségen rákérdeztek, azért érkeztek-e Denverbe, hogy megöljék Obamát, az egyik állítólagos merénylő igennel felelt.

Az ügy vasárnap reggel kezdődött, amikor a rendőrség letartóztatott egy 28 éves férfit, aki imbolyogva haladt egy bérelt kisteherautóval az úton. A rendőrség két távcsöves puskát, hordozható adó-vevőket, golyóálló mellényt, távcsövet talált a járműben. A New York Times szerint a denveri rendőrség szóvivője azt mondta: a fegyvereket kívül amfetamint is találtak az autóban. "Az első letartóztatás után agresszív nyomozás kezdődött az ügyben" - tette hozzá a rendőrségi szóvivő.

A rendőrök ezután keresték fel a férfi társát, aki kiugrott egy hotel hatodik emeletéről, egy ponyvatetőn landolt, eltörte a bokáját, és a rendőrök elfogták. Állítólag a férfi horogkereszt mintás gyűrűt viselt, feltételezhetően kapcsolatban állt a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető szervezetekkel. A 33 éves férfit kórházban ápolják. Őrizetbe vettek egy harmadik férfit és barátnőjét is,aki azt mondta, hogy a másik kettő a jelölési beszéd elmondásakor akarta meggyilkolni Obamát.

A New York Times szerint nem világos, hogy a merénylők tervei mennyire voltak kidolgozottak, illetve hogyan akarták keresztülverekedni magukat a demokrata gyűlés erős biztonásági védelmén. A brit Tehegraph szövetségi forrásokat idézve azt írta, hogy az esetnek inkább a kábítószerhez van köze, mint egy valós merénylethez. "Nem kizárt, hogy csak néhány hülye metamfetamin-fügővel van dolgunk" - idézett a lap egy kormányilletékest.

Colorodo állam ügyésze azt mondta: Barack Obamát nem fenyegette komoly veszély. Az ügyész szerint a titkosszolgálat, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), valamint a terrorizmus elleni akciócsoport is vizsgálja az ügyet. A denveri ügyész kedd délutánra ígért tájékoztatást az ügyben.

Obama már több mint egy éve titkosszolgálati védelem alatt áll, amióta több halálos fenyegetést is kapott.