Vágólapra másolva!
A szombati Újpest FC-Kecskeméti TE magyar bajnoki mérkőzés különleges találkozó volt: az újpestiek ugyanis 2723. meccsüket játszották az élvonalban, és ezzel átvették a vezetést a hazai örökranglistán. Mindez remek apropót adott ahhoz, hogy megnézzük: más európai országokban ki áll a hasonló lista élén, és bizony találtunk néhány meglepő csapatnevet.

Magyarországon egészen mostanáig a Ferencvárosi TC vezette az öröktabellát, legalábbis ami az élvonalbeli mérkőzések számát illeti, ám azzal, hogy a zöld-fehérek immár harmadik szezonjukat töltik a második vonalban, megadták a lehetőséget az előzésre. A második helyezett Újpest FC pedig nem volt olyan sokkal lemaradva a Fradi mögött...

A topligák közül "természetesen" az angol élvonal rendelkezik a legnagyobb múlttal, hiszen Angliában az első bajnokságot még az 1888-89-es szezonban rendezték meg, és a legtöbb első osztályú mérkőzéssel rendelkező egyesület már akkor ott volt a mezőnyben. Az ominózus klub már 105 idényt töltött el a legjobbak között, jelenleg is a Premier League tagja, és mindössze négy olyan szezon akadt, amikor nem az elitben szerepelt: az 1930-31-es, az 1951-52, az 1952-53-as és az 1953-54-es.

Ha mindezek alapján valaki még nem találta volna ki, hogy melyik egyesületről is van szó, annyit elárulunk, hogy egy liverpooli csapat áll Angliában az öröktabella élén, legalábbis ami a meccsszámot illeti, de nem a valamivel sikeresebb Liverpool, hanem városi riválisa, az Everton.

Ráadásul a kék-fehérek mögött a második helyen sem valamelyik jelenlegi sztárklub következik, hanem az Aston Villa, amelynek azonban jelentős a lemaradása: a birminghamiek 97 szezon alatt 3766 meccsen szerepeltek a legjobbak között, míg az Evertonnál ugyanez a szám 4100.

Olaszországban a Serie A küzdelmei 1929-ben kezdődtek, és akad egy egyesület, amely azóta minden egyes pontvadászatban ott volt a legjobbak között - így értelemszerűen vezeti az örökranglistát. Ha a Juventust 2006 nyarán nem száműzték volna a másodosztályba, akkor a torinói gárda is elmondhatná magáról, hogy a Serie A megalapítása óta mindig az élvonalban szerepelt, de a Zebrák a calciopoli-botrány miatt egy idénnyel, vagyis 38 mérkőzéssel lemaradtak a listavezető mögött: amely nem más, mint a bajnok Inter.

Az Internek a mostani szezon rajtja előtt 2468 meccse volt a Serie A-ban. Érdekesség, hogy a Juventus FC mellett még egy klub mondhatja el magáról, hogy csak egyetlen szezont hiányzott az élvonalból: az AS Roma, amely 1951-ben esett ki, hogy egy évre rá rögtön fel is jusson. Az AC Milan két idényt töltött távol a Serie A-tól: az 1980-81-est és az 1982-83-ast.

Franciaországban az 1932-33-as pontvadászatot tartják az első egységes bajnokságnak, és azóta egyetlen olyan gárda sem akadt a Ligue 1-ben, amelyik sosem esett volna. A legtöbb élvonalbeli mérkőzéssel sokáig az Olympique Marseille rendelkezett, azonban az 1993-as bundabotrány nyomán az OM-et két idényre kizárták az elitből, és ez pont elég volt arra, hogy visszaszoruljon a második helyre.

Így aztán jelenleg egy olyan klub áll az élen, amely már az első idényben is ott volt a legjobbak között, jelenleg is az első osztályban szerepel, és kétszeres bajnok - igaz, még az 1930-as évekből. Az ominózus klub a kilencvenes évek nagy részét a másodosztályban töltötte, de így is 2140 élvonalbeli fellépése van: a Sochaux-ról van szó, amelynek ráadásul 62 mérkőzés az előnye a Marseille-jel szemben.

Németországban még később jött létre az országos bajnokság, a Bundesliga csak 1963-ban indult. Mindössze egyetlen olyan klub akad, amely azóta mindig tagja az élvonal mezőnyének, vagyis ott volt az alapítók között, és sohasem esett ki. Mind a 45 szezont csak a Hamburger SV töltötte a legjobbak között, ez összesen 1526 találkozót jelent. Akad ugyan még egy gárda, amely sohasem esett ki, azonban a Bayern München csak két évvel a Bundesliga rajtja után került fel az élvonalba: az alapításkor ugyanis az volt az elv, hogy egy városból csak egy csapat indulhat az elitben, és Münchenből akkor még a TSV 1860 számított a nevesebb együttesnek.

Így aztán nem is a Bayern áll a HSV mögött a második helyen a Bundesliga-meccsek számát tekintve, hanem a Werder Bremen, amely szintén ott volt a liga indulásakor, és csak egyszer esett ki (1980-ban), hogy egy év után rögtön vissza is jusson.

A spanyol élvonal az egyetlen a topligák közül, ahol az első osztályú meccsek számát tekintve holtversenyről beszélhetünk, ráadásul nem is két, hanem három gárda áll ugyanannyi találkozóval. A Primera División 1929-es indulása óta ugyanis három klub is elmondhatja magáról, hogy mindig ott volt a legjobbak között: a Barcelona, a Real Madrid és az Athletic Bilbao.

A triónak így 2420 mérkőzése van a Primerában, és a Realt, illetve a Barcát aligha fenyegeti a kiesés veszélye - a baszkok ugyanakkor az elmúlt években többször is közel kerültek ahhoz, hogy lemaradjanak a két sztárklub mögött. A vezető hármas mögött egyébként a Valencia CF áll a negyedik helyen 2284 találkozóval.

www.infosport-focivilag.hu