Letölthető a Google böngészője

Vágólapra másolva!
A Firefox 3, illetve a hamarosan érkező Internet Explorer 8 mellett újabb névvel gyarapodott a webböngészők köre: Chrome néven a Google saját browsert dob piacra, amely teljes egészében a cég fejlesztése, nem csak egy átskinezett klón.
Vágólapra másolva!

A Chrome böngésző premierje kapcsán a Google még egy képregényt is elérhetővé tett oldalán, melyben zavarbaejtően hosszan, 38 oldalas terjedelemben ecseteli a szoftver előnyeit.

Nulláról kezdték

A cég szakemberei a szoftver hivatalos, (magyar idő szerint) kedd esti bemutatóján is hangsúlyoták: a böngésző készítésének teljes egészében a nulláról kezdtek neki, és mintegy két éves munkával alkották meg. A Chrome mögött álló fő elképzelés az volt, hogy míg a jelenlegi böngészők születésének idején még nem voltak jelentősebb webes alkalmazások, addig manapság mindenki videót néz, chatel, szöveget szerkeszt, levelezőprogramot futtat, vagy egy sorá más feladatot végez a böngészőablakban. Az új szoftver az Apple Safari böngészőjével közös alapokon, a Webkit keretrendszeren nyugszik, de készítésében olyan mérnökök is részt vettek, akik a Mozilla Firefoxon is dolgoztak. A keresőcég 2011-ig még biztosan támogatja a 10 százalék körüli globális részesedésével az Internet Explorer után a második legnépszerűbb böngészőnek számító Firefoxot fejlesztő Mozilla Alapítványt is: a szervezet bevételeinek 85 százaléka a keresőóriástól származik. A Chrome szoftverkódja is nyílt forráskódú, így bármely vállalkozó kedvű fejlesztő kibővítheti, átalakíthatja majd.

Már van magyar verzió is

Egyelőre a böngésző kizárólag windowsos verzióban, de már a premier napján 43 különböző nyelvi változatban, így magyarul is elérhető, később azonban Linux és Mac platformokra is elérhetővé teszik majd.

Bár ez szinte minden egyes böngésző premierjén elhangzik, a Google is azt ígéri, hogy a Chrome gyorsabban tölti majd be az oldalakat mint riválisai, ráadásul egy fürgébb JavaScript-kódokat megjelenő motort fejlesztettek bele. (Ennek neve, ha már motor, az autós hasonlattal élve V8, és dán fejlesztők munkája.) Fontos újítása továbbá, hogy a Google-böngésző az egyes fülekben megnyitott honlapokban külön folyamatokként fogja futtatni, így egyetlen lefagyó fül nem bénítja meg a teljes szoftver működését, és az egyes ablakokon belüli pluginek - például a videolejátszó - viselkedése sem befolyásolja majd a szoftver egészének működését.

Egyesített keresés és diszkrét üzemmód

A webböngésző fontos kényelmi funkciója, hogy az eddig megszokott keresőmezők és eszköztárak helyett minden keresést a címmezőből lehet majd elindítani. Ha egy megnyitott oldalon van kereső funkció, akkor azt a keresőt is hozzáférhetővé teszi a Chrome az omniboxnak nevezett címsorból egy gombnyomással. A szoftver megjegyzi a felhasználó által leggyakrabban látogatott weboldalakat és leggyakoribb kereséseit is, és ezekből automatikusan összeállít számára egy kezdőlapot, meggyorsítva a webszöfölés megkezdését. A webről linkelt letölthető állományok linkjeit már azok megnyitása nélkül is be lehet gyűjteni a szoftverrel, ami megkönnyíti a letöltések kezelését.

Az Internet Explorer 8-hoz hasonlóan a Chrome-ot is felvértezik specális "inkognitó"-nak nevezett móddal, amely a riválishoz hasonlóan lehetővé teszi az anonim böngészést, ezért geek-körökben gyakran emlegetik pornónézó módnak is. A szoftver látványosan a Firefox által népszerűvé tette böngészőfüles megoldások köré építették: a füleket szabadon lehet mozgatni, és ki-be emelni az ablakból. A webes alkalmazások számára külön indítóikonokat is létre lehet hozni a böngésző segítségével a Windows asztalán, Start menüjében, vagy a gyorsindító eszköztáron, és az alkalmazásablakok a szokásos elemeknél kevesebb zavaró eszközt jelenítenek meg. Így nem fordulhat elő, hogy az ember a postafiókjából véletlenül elnavigál, mert megnyom egy gombot valamilyen eszköztáron.

Forrás: [origo]

Innen töltheti le a Chrome béta verzióját

A készítők nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra is, így az egyes lapokon megnyitott folyamatok korlátozott jogosultsággal rendelkeznek, és nem férhetnek hozzá bármihez a gépen. Ha az ember kártékony kódot tartalmazó oldalt nyit meg, akkor elvileg az nem "szabadul ki" a számára fenntartott "homokozóból", és a böngészőlapjának/ablakának bezárása után volt-nincs, eltűnik a gépről. A böngésző ugyanígy rugalmasan szabadítja fel az egyes folyamatok által használt memóriát. Hogy a felhasználó a gyarkan erőforrás-igényes webes alkalmazásokat még jobban kordában tarthassa, a Chrome-ot saját feladatkezelővel is ellátták, amely részletesen megjeleníti, hogy egy-egy megynitott oldal mennyi processzorkapacitást, memóriát és hálózati erőforrást köt le.

Nem mind arany?

A szoftver bemutatóján a Google fejlesztői kérdésre válaszolva elmondták: következő lépésben a Firefox kiterjesztéseihez hasonló kiterjesztések írását lehetővé tévő fejlesztői környezet (API) megjelentetését tervezik, de már most bárki módosíthat a nyílt forráskódú böngészőn. (A legtöbb rutinos Firefox-felhasználónak minden bizonnyal a sokrétű szolgáltatásokat nyújtó kiterjesztések hiányoznak majd leginkább a szoftverből.) A premieren az is kiderült, hogy a Google mobilos operációs rendszerén, az Androidon egy sok mindenben hasonló webböngésző lesz, de annak nincs köze a Chrome-hoz a közös, webkites alapokon kívül. A két fejlesztőcsapat együttműködött ugyan a munka során, de a Google-mobilon a mobilwebhez és a mobilkészülékek tudásához igazított szoftver lesz, míg a Chrome fejlesztése során teljes egészében a PC-s lehetőségeket vették figyelembe.

Forrás: [origo]

Inkognitó-mód többek közt szexoldalak nézegetéséhez

Azt még nem tudjuk, hogy a Google szakemberei által bemutatott funkciók hogyan teljesítenek majd a hétköznapokban, de a Chrome-nak máris akadtak jelentős kritikusai. Jack Shoefield, a Guardian szakírója úgy véli: a Google szinte semmi eredetit nem talált ki, csupán már meglévő ötleteket dolgozott össze. A kis indexképekkel kidekorált kezdőlap vagy az ablak tetején megjelenített böngészőfülek például az Operából lehetnek ismerősek, a védett módban futó, elválasztott folyamatokat a legújabb Internet Explorer már megvalósította idén márciusban, és a webes alkalmazások mellől eltüntetett keresőmezők és eszköztárak sem számítanak nagy újításnak, ráadásul a kártékony kódok szerzői egyenesen imádják őket, mivel így könnyebb megtéveszteni a felhasználót.

A szoftvert az alábbi linken lehet majd letölteni: http://www.google.com/chrome
Az innen letölthető fájl csupán egy fél megabájtos installer, amely a telepítéshez szükséges egyéb állományokat automatikusan letölti a Google-tól.