Illegális zsírgyár bukkott le Monoron

Vágólapra másolva!
Engedély nélkül működő, sertészsírt előállító telephelyet lepleztek le Monoron a hatósági állatorvosok - közölte Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos kedden az MTI-vel. Hajós Ádám elmondta: a helyszínen 300 kilogramm csomagolt és csomagolatlan szennyezett zsírt, illetve 200 kilogramm szabálytalanul kezelt állati eredetű hulladékot találtak, amelyeket lefoglaltak és még kedden megsemmisítenek.
Vágólapra másolva!

A hatósági állatorvosok lakossági bejelentésre mentek ki hétfőn a helyszínre, ahol a zsír előállításán kívül olyan eszközöket is találtak, amelyek alkalmasak sertésvágásra, húsfeldolgozásra.

Hajós Ádám elmondta: tisztázatlan még, hogy a vállalkozó honnan szerezte be az alapanyagot, erről szerdán tesz majd vallomást.

A főállatorvos megjegyezte: a zsír előállítására szolgáló hely műszaki állapota kritikán aluli volt. A vállalkozó nem zárt épületben, hanem féltetős fészerben, az udvaron végezte a tevékenységet, és ott tárolta az árut is.

Hajós Ádám elmondta, hogy a helyszínen találtak CBA jelzésű jelölőcímke tekercseket is. Az ügy tisztázása érdekében felvették a kapcsolatot az üzletlánccal, mert lehet, hogy a jelölőcímkék hamisítottak.

A főállatorvos tájékoztatása szerint a bírságot a hatósági eljárás lefolytatása után szabják ki a szeptember 1-jén hatályba lépett, élelmiszerbiztonsági láncról szóló új törvény alapján. Korábban egy ilyen esetért maximum 3 millió forint bírságot lehetett kiszabni, most viszont - előzetes számítások szerint - biztosan eléri a 7 millió forintot.