Magyar tagja is volt a markológépes rablóbandának

Vágólapra másolva!
Budapesten, a XIV. kerületben fogták el annak a spanyol bankfiókokat fosztogató, koszovóiakból álló bűnbandának a főnőkét és négy tagját, akik közel 200 bankrablást követtek el. A banda módszere az volt, hogy markológéppel tépték ki a falból a bankjegykiadó automatákat. A bandában volt egy magyar nő is, a rendőrök szerint nem kizárt, hogy Magyarországon is követtek el hasonló bűncselekményeket.
Vágólapra másolva!

Budapesten fogták el a spanyol bankfiókokat fosztogató, úgynevezett markológépes banda főnökét és négy tagját. A koszovóiakból álló bűnözői csoportot azzal gyanúsítja a spanyol rendőrség, hogy 2005 óta 200 bankrablást követett el alicantei, murciai, valenciai és almeríái pénzintézetek ellen. A bűnözők zsákmánya meghaladja az egymillió eurót.

A banda egyedi módszerrel dolgozott: mindig félreeső helyen lévő bankfiókot szemeltek ki, fatörzsekkel vagy nagy kövekkel eltorlaszolták az utat, hogy biztosítsák maguknak a menekülési útvonalat. Majd markológéppel kitépték a falból a bankjegykiadó automatát.

A spanyol rendőrök a bűnszervezet tagjainak nyomát követve jutottak el Magyarországra. Öt feltételezett bankrablót, három férfit és két nőt - köztük a bandavezért - Budapesten fogták el néhány nappal ezelőtt.

Az elfogottak között egy magyar nő is volt. Mihály Csaba őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyek osztályának vezetője szerint elképzelhető, hogy a banda Magyarországon is követett el hasonló bűncselekményeket.

A spanyol nagykövetség attaséja szeptember elején kért segítséget a magyar nyomozóhatóságoktól, a bűnözők elfogásához. Az öt elkövetőből három férfinak szerb útlevele volt, a két nő közül az egyik magyar, a másik román állampolgár.

A gyanúsítottakat szeptember 9-én fogták el a magyar hatóságok a fővárosban, egy XIV. kerületi társasházban. A banda tagjai a rendőri felszólításra előjöttek, ellenállást nem tanúsítottak. Az elfogott gyanúsítottakat kiadják a spanyol hatóságoknak, ott állítják bíróság elé őket.

A házkutatás során ugyanakkor a rendőrök találtak olyan tárgyakat, amelyek alapján feltételezhető, hogy Magyarországon is követhettek el hasonló bűncselekményeket. Ennek ellenőrzése folyamatban van - közölte az őrnagy.