Bombával fenyegettek fővárosi közintézményeket

Vágólapra másolva!
Több budapesti közintézmény ellen érkezett csütörtökön bombafenyegetés a Terrorizmus Ellenes Koordinációs Bizottság szerint. A bizottság kora este azt közölte, a fenyegtés határideje letelt, bomba nem robbant. A rendőrség nem árulta el, pontosan miről van szó. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, a fenyegetés hetekkel ezelőtt érkezett, és egy bombát már találtak a múlt héten - egy Miskolc melletti erdőben. A televízió szerint az ügyben terrorcselekmény miatt nyomoz az NNI.
Vágólapra másolva!

Bombafenyegetés érkezett csütörtökön több budapesti közintézmény ellen - közölte a Terrorizmus Ellenes Koordinációs Bizottság azzal, hogy a rendőrség emiatt megteszi a szükséges intézkedéseket. A testület kora este azt közölte, hogy a bombafenyegetés megadott határideje lejárt, de "a kilátásba helyezett cselekményre nem került sor". A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya az [origo]-nak azt mondta, nem tud további részleteket közölni.

Az RTL Klub Híradója szerint a fenyegetést e-mailen küldte egy ismeretlen hetekkel ezelőtt a Miniszterelnöki Hivatalnak, és egy házilag készített éles bombát is elhelyezett a Borsod-Abaúj-Zemplém megyei Harsányban. A működőképes bombát a rendőrök meg is találták egy erdős részen, és titokban szállították el - még a múlt héten. A nyomozók nemzetvédelmi ügyre hivatkozva a környékbeli benzinkutak összes térfigyelő kamerájának felvételeit is összeszedték.

A televízió szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorcselekmény gyanúja miatt nyomoz, munkatársaiknak összetartást rendeltek el: nem mehetnek haza, dolgozniuk kell. A nap folyamán több kórházat is ellenőriztek, de ott nem találtak bombát.

A Terrorizmus Ellenes Koordinációs Bizottság a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének döntése alapján alakult meg 2003 novemberében, a Nemzetbiztonsági Hivatal, az Információs Hivatal, a Katonai Biztonsági Hivatal, a Katonai Felderítő Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az akkor még létező határőrség részvételével. A bizottság célja az érintett szervek működésének hatékonyabb összehangolása.