Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Oroszország olcsóbbá teszi az olajexportot

Vágólapra másolva!
Az orosz pénzügyminiszter bejelentése szerint mérséklik az ország olajvállalatainak terheit: október 1-től csökken az olaj és a finomított termékek exportadója.
Vágólapra másolva!

Alekszej Kudrin szerint olyan nagyot esett az olajár, és emiatt az olajvállalatok részvényeinek árfolyama is, hogy mintegy ötödével leviszik a jelenleg tonnánként közel 500 dolláros sarcot. Ezáltal az olajtársaságok már nem veszteséggel viszik majd külföldre terméküket, hanem náluk maradhat mintegy 5 és fél milliárd dollárnyi pénz.

Az orosz kormányzat rendszeresen - kéthavonként - dönt az olajvállalatok exportadójáról a megelőző 60 nap árszintje alapján. A nyáron a nyersolaj jelentős szabadpiaci drágulása okán az exportadó emelése volt napirenden. Jelenleg még a magas exportteher az érvényes. Az orosz referenciaolaj, az Ural nyersolaj-keverék hordónként 140,80 dolláros áron érte el csúcsát július elején. Most éppen hogy meghaladja a 90 dollárt.

Az exportadó tervezett csökkenéséről szóló hír több százalékos árfolyam emelkedést váltott ki az orosz olajvállalatok részvényeinél Londonban, mivel Moszkvában péntekig nem folyik tőzsdei kereskedés. Várható, hogy itt is fellendüléssel folytatódik az üzletelés, hála az olajcégeknek.

Az orosz olajvállalatoknak a hirtelen áresés olyan komoly problémát okozott, hogy például a Lukoil azt is kérni akarja az államtól, hogy olaja vezetéki és vasúti szállításáért fizethessen kevesebbet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről