Vágólapra másolva!
Három mérkőzést már kedden lejátszottak, az igazi nagyüzem azonban csütörtökön indult be az UEFA-kupa első fordulójában. A 37 meccses játéknap első befejeződött összecsapásán az FC Moszkva a két félidő ráadásaiban kapott gólokkal veszített hazai pályán a dán FC Koppenhága ellen, az angol Premier League-et jól kezdő Aston Villa pedig hátrányból fordítva győzött a bolgár Litex Lovecs vendégeként. Ugyancsak vert helyzetből állt talpra, és nyert 2-1-re a Manchester City a ciprusi Omonia Nicosia otthonában. Javított pocsék idei mérlegén az olasz bajnokságot két vereséggel kezdő Milan, amely a San Siróban 3-1-re verte a svájci FC Zürichet.

Jól kezdett a bolgár bajnokság bronzérmese, a Litex Lovecs az Aston Villa ellen, olyannyira, hogy a 10. percben Popov remek szabadrúgásgóljával a vezetést is megszerezte a rohonci úti Haladás-pályára emlékeztető lovecsi stadionban.

A bekapott gól után ugyan próbálták magukhoz ragadni a kezdeményezést a birminghamiek, azonban a francia légiósok sokaságával operáló bolgár csapat kimondottan kulturált, szépen felépített játékával uralta a mérkőzést.

A félidő hajrájában megduplázhatta volna előnyét a hazai csapat, azonban Niflore hiába vitte el a labdát már Friedel kapus mellett is, végül kisodródott, és éles szögből már csak az oldalhálóig tudta visszahúzni a labdát. És ahogyan ilyenkor lenni szokott, az ellentámadásból góllal büntette az első bolgár védelmi hibát a Villa: egy előreívelt labdát követően Nikolov és Golubovic addig szerencsétlenkedtek saját tizenhatosuk vonalánál, míg Reo-Cocker közbeugrott, és az üres kapuba passzolta a labdát.

A második félidőben már jobban kézben tartotta a meccset Martin O'Neal csapata, igaz ehhez az is kellett, hogy Cambon hat perc alatt két sárgát begyűjtve a kiállítás sorsára jusson. A 72. percben aztán minden eldőlt, amikor Venkov látványos öklözéssel ütötte ki a labdát a léc alól, tekintve azonban, hogy ő nem kapus, ez tizenegyest ért az angoloknak, egy újabb piros lapot pedig a hazaiaknak.

Barry gólra váltotta a büntetőt, a Litex pedig hiába játszott kimondottan bátran kilenc emberrel is, a hajrában a Villa bolgár légiósa, Stilian Petrov nem csak a meccset, hanem nagy valószínűséggel a továbbjutást is eldöntötte.

Getty Images

Sokáig úgy tűnt, Jo kihagyott helyzeteiről szól majd a meccs, a brazil végül egyedül nyerte meg a meccset a ManCitynek

A sztárcsapattá válás útjára arab olajmillárdok segítségével a közelmúltban rálépő Manchester City az Omonia Nicosia vendégeként lépett pályára, és már a második perc közepén vezethetett volna, ha Robinho lövését nem védi pazarul Georgallides.

Nagy iramot diktált a City, fölényben is játszott, azonban némi meglepetésre a ciprusiak felvették a kesztyűt, és próbálták tartani a lépést a vendégcsapattal.

Az első negyedóra végén Wright-Phillips is megtornáztatta Georgallidest, majd Jo lőhetett volna gólt, ám az üres kaputól három méterre lecsúszott a lábáról a labda. A brazil csatár nem sokkal később Robinho passzából kapta meg az esélyt a javításra, de a jobb kapufát találta el, majd Ireland emelt nulla szögből a bal oldali lécre.

A második félidő elején aztán bekövetkezett, ami egészen addig nem igazán volt benne a meccsben: szabadrúgáshoz jutott az Omonia mintegy 18 méterre a ManCity kapujától, Duro kifelé csavarodó lövése pedig Hart kapus kezét érintve vágódott a kapu jobb oldalába.

Getty Images

Robinho látványosan örült a honfi- és csapattárs góljainak

Zokon vette a ciprusi vezető gólt a manchesteri csapat, és kapujához szegezte az Omoniát, azonban előbb Ireland próbálkozását védte bravúrral Georgellides, majd Jo bődületes bombája jött vissza a keresztlécről. A másik oldalon Ndikumana távoli lövése centiméterekkel kerülte el a jobb felső sarkot, majd Wright-Phillips szerzett labdát, beadását pedig Jo két lépésről már nem tudta nem a kapuba passzolni.

Aztán, ha egy üzlet egyszer beindul: egy jobb oldali beadást követően Jo maga elé tette a labdát, majd kilőtte a bal alsó sarkot, egyedül megfordítva ezel az összecsapást.

A ciprusiak ezután sem adták fel, helyzeteik is adódtak, azonban már egyik csapat sem tudott gólt szerezni, így a Manchester City várhatja kedvezőbb helyzetből a visszavágót.

UEFA-kupa, 1. forduló, 1. mérkőzések:
FK Moszkva (orosz) - FC Köbenhavn (dán) 1-2 (0-1)
gól:
Samedov (92.), illetve Nordstrand (48., 11-esből), Sionko (95.)

Litex Lovecs (bolgár) - Aston Villa (angol) 1-3 (1-1)
gól:
Popov (10.), illetve Reo-Coker (45.), Barry (72., 11-esből), S. Petrov (90.)
piros lap: Cambon (60., Litex), Venkov (72., Litex)

Cserno More Varna (bolgár) - VfB Stuttgart (német) 1-2 (1-0)
gól:
Diakov (42.), illetve Gomez (66., 81.)

Omonia Nicosia (ciprusi) - Manchester City (angol) 1-2 (0-0)
gól:
Duro (49.), illetve Jo (59., 72.)

AC Milan (olasz) - FC Zürich (svájci) 3-1 (1-0)
gól:
Jankulovski (45.), Pato (56.), Borriello (73.), illetve Djuric (78.)

További eredmények:
Portsmouth (angol) - Vitoria Guimaraes (portugál) 2-0 (1-0)
VfL Wolfsburg (német) - Rapid Bucuresti (román) 1-0 (1-0)
Nancy (francia) - Motherwell (skót) 1-0 (1-0)
Feyenoord (holland) - Kalmar (svéd) 0-1 (0-0)
Hamburger SV (német) - Unirea Urziceni (román) 0-0
Brann Bergen (norvég) - Deportivo La Coruna (spanyol) 2-0 (2-0)
Slavia Praha (cseh) - Vaslui (román) 0-0
Austria Wien (osztrák) - Lech Poznan (lengyel) 2-1 (0-0)
Zilina (szlovák) - Levszki Szófia (bolgár) 1-1 (0-0)
Besiktas (török) - Metalist Harkov (ukrán) 1-0 (0-0)
FC Timisoara (román) - Partizan Beograd (szerb) 1-2 (1-1).
NEC Nijmegen (holland) - Dinamo Bucuresti (román) 1-0 (0-0)
Kayserispor (török) - Paris St. Germain (francia) 1-2 (0-1)
Bellinzona (svájci) - Galatasaray (török) 3-4 (1-1)
Young Boys (svájci) - FC Bruges (belga) 2-2 (1-1)
Racing Santander (spanyol) - FC Honka (finn) 1-0 (0-0)
Sevilla (spanyol) - Salzburg (osztrák) 2-0 (1-0)
Sampdoria (olasz) - Kaunas (litván) 5-0 (3-0)
Dinamo Zagreb (horvát) - Sparta Praha (cseh) 0-0
Bröndby (dán) - Rosenborg (norvég) 1-2 (0-1)
Borussia Dortmund (német) - Udinese (olasz) 0-2 (0-2)
Stade Rennes (francia) - Twente Enschede (holland) 2-1 (1-1)
SSC Napoli (olasz) - Benfica (portugál) 3-2 (2-1)
Borac Cacak (szerb) - Ajax Amsterdam (holland) 1-4 (0-2)
Tottenham Hotspur (angol) - Wisla Krakow (lengyel) 2-1 (1-1)
Everton (angol) - Standard Liege (belga) 2-2 (2-2)
Braga (portugál) - Artmedia Bratislava (szlovák) 4-0 (3-0)