Öngyilkossággal tüntettek a koreai vak masszőrök

Vágólapra másolva!
A dél-koreai rendőrség 26 vak masszőrt vett őrizetbe, akik közül többen azzal fenyegetőztek, hogy leugranak egy hídról. A masszőrök így akartak tiltakozni egy kormánydöntés ellen, amely szerintük elrabolja a megélhetésüket. Szöul ugyanis engedélyezné a látóknak is, hogy hivatásos egészségügyi masszőrök legyenek, holott eddig kizárólag vakok űzhették ezt a mesterséget - írja a CNN.
Vágólapra másolva!

26 embert vett őrizetbe a rendőrség Dél-Koreában, hogy megakadályozza öngyilkosságukat. Az érintettek mindannyian vak masszőrök, akik közül ketten felgyújtottak egy autót, ketten pedig leugrottak a Han folyó szöuli hídjáról. Sérülés nem történt - írja a CNN a Yonhap hírügynökségre hivatkozva.

A masszőrök tetteikkel tiltakozni akartak egy dél-koreai egészségügyi minisztériumi döntés ellen, amely látóknak is lehetővé tenné az egészségügyi masszőr képesítés megszerzését és a tevékenység folytatását. 1963 óta ugyanis Dél-Koreában a törvény csak vakoknak engedélyezte a mesterség gyakorlását.

A tiltakozó vak masszőrök szerint a kormány döntésével a megélhetésüket teszi kockára. Az országban körülbelül 15 ezer képesített masszőr dolgozik. Dél-Koreában mintegy 216 ezer vak ember él. "Az orvosi masszázs szinte az egyetlen szakma, amely a vak emberek előtt nyitva áll. A minisztérium döntése a létünket fenyegeti" - jelentette ki Shim Wook-seop, a tiltakozó masszőrök egyike.

Egy másikuk az Alkotmánybíróság épülete előtt sztrájkolt. A grémiumnak ugyanis a közeljövőben kell döntenie egy beadványról, amelyben a látók kifogásolták, hogy elzárják előlük a lehetőséget, hogy hivatásos masszőrként dolgozzanak. A kezdeményezést a Koreai Masszőrök Szövetsége vezeti, amelynek mintegy 120 ezer hivatalos papírral nem rendelkező masszőr a tagja - írja a CNN.