Nem találták meg a rendőrt az azonosító alapján

Vágólapra másolva!
Két olyan esetről számolt be a szerdai Magyar Nemzet, amikor az azonosító szám alapján nem lehetett beazonosítani a rendőrt. Az Országos Rendőr-főkapitányság a napilap megkeresésére azt írta: a rendőrség a szám alapján mindig azonosítani tudja a munkatársait.
Vágólapra másolva!

Az azonosító szám alapján nem sikerült előkeríteni egy mentő tanúként beidézett rendőrt a Kossuth téri tüntetők egyik vezérének, Fáber Károlynak a perében - számolt be róla a szerdai Magyar Nemzet. Fáber 2007. november 16-án a Batthyányi-örökmécsesnél a rendőrség egyik századosától kért tanácsot oszlatás közben. Úgy tett, ahogy a rendőr javasolta, mégis előállították végül a X. kerületi kapitányságon. A rendőrség 40 ezer forintos bírságot szabott ki rá, de a határozatot utóbb eltörölte a bíróság, mert a tüntető jóhiszeműségét bizonyította egy újságíró és egy videófelvétel is.

Az érintett rendőrt azonban hiába próbálta beidézni a bíróság. Mind a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), mind a Rendőrtiszti Főiskola azt állította, hogy a szám alapján nem tudják azonosítani - írta a napilap. Gyurta Tibor, Fáber ügyvédje szerint a tárgyaláson bemutatott bizonyítékok kizárják, hogy Fáber rossz számot mondott volna be.

A demonstrációk biztosításában részt vettek a BRFK állományán kívül a Készenléti Rendőrség valamint esetenként a megyei rendőr-főkapitányságot rendőrei is - írta a Magyar Nemzet megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság. "A Budapesti Rendőr-főkapitányság minden esetben tudja azonosítani a száma alapján az állományában szolgálatot teljesítő kollégákat, akiknek jelvényszámáról és az azzal megegyező azonosítójáról pontos nyilvántartást vezetnek" - állt a rendőrség válaszában.

Az ORFK közölte, hogy a szolgálati jelvények és igazolványok nyilvántartása egy számítógépes programmal történik. A rohamsisakon feltüntetett azonosító számokat pedig az egyes rendőri szervek adják ki egyedileg a rendőröknek. Erről központi nyilvántartást nem vezetnek, de a rendőrség szerint a kódszámból az adott szerv, a szerv által pedig a rendőr egyedileg meghatározható.

A Magyar Nemzet beszámolt egy másik esetről is, amikor nem volt egyértelmű, melyik rendőr szerepelt az adott azonosító számon. A melegfelvonuláson részt vevő egyik ellentüntető panaszt tett a BRFK-nál, mivel állítása szerint hiába kért segítséget az eseményt biztosító rendőröktől. Az üggyel kapcsolatos két rendőrségi dokumentumban más-más személyt azonosítottak a szám alapján - vette észre, miután betekintett az iratokba.