Új amerikai módszer a bankmentésre

Vágólapra másolva!
A Washington Mutual összeomlása és betétállományának gyors kiárusítása egy új szanálási módszer kezdetét jelentheti az USA-ban. A bankokat úgy erősítik meg, hogy az életképtelen pénzintézeteket lefoglalja az állam, aztán a még használható eszközeit tehermentesen adja át a szövetségi betétbiztosító a vevőjelölteknek. A következő példa a módszer alkalmazására a Wachovia lehet, amely 27 százalékot veszített a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kongresszus ezen a héten képtelen volt kompromisszumra jutni a kormány által javasolt 700 milliárd dolláros bankmentő csomagról. A CNN szerint a csomagot - ha egyáltalán elfogadják - csak részletekben vezetik be, vagyis több ütemben, a 700 milliárdnál sokkal kisebb összegeket fordítanak majd a Wall Street feltámasztására.

Ám bankszektor és a Bush-adminisztráció közben a törvényhozást megkerülve rájöttek arra, miként lehet állami közreműködéssel gyorsan és hatékonyan szanálni a bajba jutott pénzintézeteket.

Az első példa

A példát erre a Bloomberg hírügynökség szerint a 188 milliárd dollárnyi betétet kezelő Washington Mutual (WaMu) takarékpénztár összeomlása szolgáltatta. A cég részvényeinek 95 százalékos esése után, illetve a bankból 10 nap alatt kivett 16,7 milliárd dollárnyi betétet látva, a szövetségi hatóságok lefoglalták a pénzintézetet. A lefoglalás után szinte azonnal megkezdték a bank kiárusítását.

A még bentlévő betétállományt tehermentesen eladták a korábbi vevőjelöltnek, a JP Morgan óriásbanknak, amely így a rossz hitelek és a kötelezettségek nélkül jutott hatalmas vagyonhoz.

900 milliárd dollár a JP Morgannél

A WaMu állományával együtt immár 900 milliárd dollárra nőtt a JP Morgannél elhelyezett betétek összege, és ezzel listavezető lett az amerikai nagybankok között. A JP Morgan részvénye ezek után szárnyalni kezdett a tőzsdén. Még úgy is 11 százalékkal növekedett az árfolyama, hogy tízmilliárd dollárért új részvényeket bocsátott ki. Elvileg tehát korábbi részvényeinek szavazati arányai csökkentek, és így a JP Morgan tőzsdei árfolyamának esése is indokolt lett volna.

A Bloomberg szerint mindez egy újfajta szanálási módszer kezdete is lehet a pénzügyi szektorban: a vevőknek elég megvárniuk célpontjuk összeomlását. Ekkor az állam ráteszi a kezét a szóban forgó bankba, a még használható részek kiárusítása után pedig az összeomlott pénzintézet rossz hiteleit és kötelezettségeit a szövetségi betétbiztosítási alap, az FDIC kezeli a továbbiakban.

A következő áldozat a Wachovia lehet

Az új módszer következő kipróbálói valószínűleg a tőzsdén megingó Wachovia pénzintézet kérői lehetnek. Az eddig vevőként emlegetett Citigroup, illetve a spanyol Banco Santander, esetleg a Wells Fargo arra várnak, hogy a szövetségi hatóságok lefoglalják a Wachoviát, és aztán úgy vásárolhassák meg annak betétállományát, hogy annak kötelezettségeit ne kelljen megmenteniük.