Répássy feljelentette Szilvásyt az adatgyűjtési ügy miatt

Vágólapra másolva!
Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfőn délelőtt feljelentette a Legfőbb Ügyészségen Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztert az adatgyűjtési ügy kapcsán. A lehallgatásokat végző NBSZ vezetője Szijjártó Péter ellen tesz jogi lépéseket, mert szerinte jogtalanul vádolta képviselők lehallgatásával. A Fidesz-szóvivőt Draskovits Tibor igazságügyi miniszter is beperli.
Vágólapra másolva!

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és jogi kabinetvezetője hivatali visszaélés és "hivatalos személy által, közmegbízatás felhasználásával elkövetett személyes adattal visszaélés" miatt tett feljelentést a titokminiszter ellen, mert szerinte Szilvásy György törvényes felhatalmazás, illetve az érintett személyek, Kövér László és Demeter Ervin hozzájárulása nélkül kezelte a Nemzetbiztonsági Hivataltól származó titkos információgyűjtéssel beszerzett, lehallgatott telefonbeszélgetéseket.

Répássy, miután átadta a feljelentést a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épületében, a jelen levő újságíróknak azt mondta: az ügy elérte a miniszterelnököt, akinek meg kell nyilvánulnia az ügyben, és amennyiben Gyurcsány Ferenc nem határolódik el minisztere magatartásától, illetve a polgári titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználásától, akkor "100 százalékban" ő a felelős azért, ami történt.

"Olybá tűnik, hogy azok, akiket tetten értek, most rendőr után kiáltanak, csak azért, hogy ne lehessen feltenni nekik bizonyos kérdéseket" - reagált közleményben Szilvásy György. A miniszter szerint a Fidesznek többek közt arra kellene válaszolnia, hogy kértek-e az US Zrt-től olyan adatot, amelyhez legálisan nem lehet hozzájutni?

"Külön kérdés: honnan tudta Demeter Ervin, amikor az UD Zrt. ügyének kipattanása után felhívta az országos rendőrfőkapitányt, hogy mi fog történni másnaptól?" - írta Szilvásy, aki választ vár arra is, hogy a Fidesz fizetett-e az információkért az "árnyék-titkosszolgálatnak", és ha igen, pontosan mennyit.

Az NBSZ is perel

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megteszi a szükséges jogi lépéseket azokkal szemben, akik hamis váddal illetik - közölte vasárnap Balajti László dandártábornok, a szolgálat főigazgatója vasárnap az MTI-vel. Ezzel arra utalt, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombati közleményében azt írta: "törvénysértést a Gyurcsány-Szilvásy-Draskovics-féle, kommunista időket idéző hálózat követett el, amikor - nem először - ellenzéki képviselőket hallgatott le, és próbált alaptalanul besározni".

A főigazgató azzal kapcsolatban juttatta el nyilatkozatát a távirati irodához, hogy az elmúlt napokban több olyan feltételezés látott napvilágot, amely szerint nem bizonyítható, hogy az UD Zrt. ügyében nyilvánosságra került lehallgatási anyagokban a beszélgetés két részvevője közül ki volt az, akire a lehallgatás irányult. A lehallgatásokat végző szervezet vezetője szerint a dokumentumokból - amelyek a Nemzetbiztonsági Hivataltól átkerültek a rendőrségre, onnan pedig az ügyészségre - minden esetben kitűnik az időpont, a hívó és hívott fél, és az, hogy kinek a készülékére engedélyezték a lehallgatást.

A dandártábornok szerint az NBSZ-nél rögzített adatokba nem lehet belenyúlni, ezek zárt rendszerben készülnek, letörölhetetlenek és utólag megváltoztathatatlanok. Hangsúlyozta, ha bármelyik, "ez ügyben nyilatkozó" országgyűlési képviselő adatokkal rendelkezik arról, hogy lehallgatta az NBSZ, akkor kötelessége feljelentést tenni a nyomozó ügyészségnél, amely ezután az NBSZ-nél meggyőződhet arról, hogy "kiket tettek fel ebben az ügyben lehallgatásra", illetve ezzel kapcsolatban meggyőződhet arról is, irányult-e lehallgatás képviselők ellen.

Pert indít a Fidesz-szóvivó szombati közleménye miatt Draskovits Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter is. A miniszter szerint Szijjártó valótlanságot állított róla, ezért a törvény előtt kell felelnie. A minisztérium azt közölte, hogy Draskovits mindig csak a törvényeknek megfelelően engedélyez titkos információgyűjtést.

A volt miniszter szerint elkapkodták

Gálszécsy András volt titkosszolgálati miniszter A szólás szabadságában azt mondta, ő a feljelentéseket "nem siette volna el" és nem terelte volna rögtön politikai síkra, hiszen a megfigyelési ügy az elején egy "bűncselekményhalmaz" volt. A volt miniszter, aki a műsorban külön szólalt meg, annak a véleményének adott hangot, hogy Dávid Ibolya MDF-elnök politikai megfontolásból döntött úgy: nyilvánosságra hozza azt a CD-t.

Gálszécsy úgy vélte, nem kellett közölni Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusokkal, hogy egy lehallgatott beszélgetésen szerepelnek, mert nem őket hallgatták le. "Az hogy valaki országgyűlési képviselő, még nem azt jelenti, hogy minden államtitokra jogosult, ami az állam birtokában van, vagy amit az állam szervei cselekszenek" - mondta a volt titokminiszter.