Vágólapra másolva!
Házkutatást tartottak egy osztrák grófnál, akit a gyanú szerint döntéshozókat vesztegetett meg az osztrák Eurofighter vadászgépvásárlás ügyében. A nyomozók állítólag találtak bizonyítékot a kenőpénzek kifizetésére. Alfons Mensdorff-Pouilly gróf egy svéd televízió szerint a magyar gripenek megrendelésénél is bevethette pénzét és befolyását.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartottak Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák grófnál, mert az a gyanú merült fel ellene, hogy a BAE Systems brit hadiipai cég kijárójaként kenőpénzekkel mozdította elő az Eurofighter-vadászgépek ausztriai megvételét. A bécsi tartományi ügyészség szóvivője a szerdai lapokban megerősítette, hogy a gróf ellen nyomozás folyik megvesztegetés és pénzmosás gyanújával. Azt még korainak tartotta megmondani, hogy a vizsgálatok vádemeléshez vezetnek-e.

A házkutatásokat négy helyen hajtották végre, egyebek közt Mensdorff-Pouilly dél-burgenlandi - luisingi - vadászkastélyában és bécsi irodájában. Állítólag találtak egy olyan feljegyzést, amelyben a gróf - Maria Rauch-Kallat volt egészségügyi miniszter férje - értesíti a BAE illetékeseit arról, hogy sikerprémiumából tetemes összeget fizetett ki egy döntéshozónak.

A brit cég résztulajdonosként egyaránt érdekelt az Eurofighter és a svéd Gripen gépek gyártásában. Az alpesi ország eredetileg az F-16-os amerikai vadászgépek beszerzése felé hajlott, de a pályázatot másodszor is kiírták, és akkor már az Eurofighter lett a befutó.

Az ausztriai hátkutatások abba a nyomozásba illeszkednek, amelyet a londoni hatóságok folytatnak a BAE ellen. A gróf szerződéses viszonyban állt a céggel.

A lobbista tevékenysége Svédországban is vizsgálat tárgya. A stockholmi televízió oknyomozó riportja szerint a gróf kenőpénzekkel igyekezett befolyásolni a Gripen gépek cseh- és magyarországi megvásárlását is. A televízió úgy tudja, hogy Mensdorff-Pouilly a csehországi ügyletért 8,7 millió, a magyarországiért pedig 5,91 millió eurós sikerdíjat kapott.

A stockholmi különleges államügyészség szóvivője a Die Presse osztrák napilapnak nyilatkozva közölte, hogy a Gripen-ügyben tovább nyomoznak, és a vizsgálatok kiterjednek a grófra is. Arra nem kívánt válaszolni, hogy svéd részről esetleg kérik-e majd Mensdorff-Pouilly kiadatását.