Lezárják az Andrássy út környékét a Tarka Magyar miatt

Vágólapra másolva!
Már péntek estétől lezárja a rendőrség az Andrássy út bekötő utcáit a szombati Tarka Magyar rendezvény miatt. Aki részt akar venni az eseményen, azok csak az Erzsébet téren és a Hősök terén csatlakozhatnak majd a megmozduláshoz.
Vágólapra másolva!

A rendőrség megállási és közlekedési tilalmat vezet be az Andrássy út környezetében péntek este nyolc órától a Tarka Magyar felvonulás miatt - közölte Bozsó Zoltán, a budapesti rendőrfőkapitány közrendvédelmi helyettese pénteki sajtótájékoztatóján. A bekötőutcákat zárják le, nem magát az Andrássy útat - tette hozzá Bozsó, aki szerint a rendőrség törekszik rá, hogy a lehető legrövidebb ideig korlátozzák a közlekedők mozgását. Ahogy elvonulnak a demonstrálók, visszaadják a közlekedőknek a lezárt területeket. A résztvevők az Erzsébet téren gyülekeznek majd, onnan rendőri biztosítás mellett vonulnak az Andrássy úton a Hősök terére.

A szombat délután négy órakor kezdődő rendezvényhez csak az Erzsébet téren és a Hősök terén lehet csatlakozni, útközben erre nem lesz lehetőség. Ha valaki úgy dönt, hogy nem vonul tovább, elhagyhatja az Andrássy utat, csak belépni nem lehet a felvonulók közé. A rendőrség azt ígéri, hogy akiknek dolguk van a lezárt területen - ott élnek, dolgoznak, színházba, esküvőre tartanak - egy ellenőrzés után eljuthatnak céljukhoz. A demonstráció biztosításában részt vevő rendőrök számát Bozsó nem árulta el, csak annyit mondott, a létszám megfelelő lesz.

Bozsó Zoltán szerint a rendőrség felkészült rá, hogy a lehető legkisebb korlátozással oldja meg a rendezvény biztosítását. "A szervezőkkel mindenben megegyeztünk" - mondta. A főkapitány-helyettese elmondta: a szervezők dönthetik el, ki jöhet be a rendezvényükre, és ki nem. Ha korlátozni szeretnék valaki belépését, és ezt nem tudják megoldani a rendezők, akkor kérhetik a rendőrség segítségét.

Bódis Kriszta, a Tarka Magyar demonstráció szóvivője pénteken azt mondta: ha a rendőrség úgy látja, hogy a demonstráció biztosítására kordonállítás szükséges, elfogadják azt. Bódis csütörtöki közleményében még kifogásolta, hogy kordonok közé szorítanák a felvonulás résztvevőit. Az erőszak és a kirekesztés ellen tüntető Tarka Magyar rendezvényt, amelynek nyilatkozatát mind az öt parlamenti párt elnöke aláírta, több tucatnyi civil szervezet kezdeményezte. A megmozdulást az Erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan szervezik, Mahatma Gandhi születésének évfordulóján.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője szerint nincs olyan információjuk, hogy bárki ellendemonstrációra, vagy a demonstráció megzavarására készülne. Az Összefogás az erőszak ellen nevű civil tömörülés még augusztusban jelentette be a rendőrségen, hogy október 4-én az Erzsébet térről a Hősök terére vonulva kívánnak demonstrációt tartani. Szeptember 29-én pedig egy magánszemély jelentett be szintén vonulásos demonstrációt ugyancsak az Andrássy útra. A rendőrség mindkét bejelentést tudomásul vette, de a magánszemély visszavonta a bejelentését.