Erős a lassulás az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben a második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedhez képest - közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán második becslésként, megerősítve a szeptemberben megjelent első becslést és az augusztusban kiadott előzetes becslést.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az első negyedévben még 0,7 százalékra gyorsult a GDP-növekedés a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékról, rendre az előző negyedhez viszonyítva. A második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékos gazdasági növekedést mértek, ez szintén azonos a korábbi becslésekkel. Az első negyedévben és a tavalyi utolsó negyedben rendre 2,1-2,1 százalékos volt a GDP-többlet az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly évi átlagban 2,6 százalékkal, 2006-ban 2,8 százalékkal - hatéves rekord ütemben - bővült az euróövezeti GDP. Az Európai Bizottság jelenleg 1,3 százalékos évi átlagos gazdasági növekedést jósol az euróövezetnek erre az évre. Tavasszal még 1,7 százalékot valószínűsített.

Az egész EU-ban a második negyedben nem változott a GDP az első negyedhez képest. Ez jobb, mint az első becslés, amelyben 0,1 százalékos visszaesés szerepelt. Az első negyedben az egész EU átlagos gazdasági növekedése még 0,6 százalékosra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékról.

Az egész EU-ban a második negyedben 1,7 százalékos volt a gazdasági növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ez is jobb, mint az első becslésben szerepelt 1,6 százalékos többlet. Az első negyedben az egész EU átlagos gazdasági növekedése még csak 2,3 százalékosra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 2,5 százalékról, rendre éves összehasonlításban. Az új EU-tagok közül majdnem minden országban lassult a gazdasági növekedés éves összehasonlításban a második negyedévben - sőt, Észtországban visszaesést jegyeztek fel, csak Bulgária volt kivétel kisebb, illetve Románia nagyobb gyorsulással.

Az Európai Bizottság most 1,4 százalékos évi átlagos gazdasági növekedést vár az egész EU átlagában idén. Tavasszal még 2,0 százalékot jósolt.

A továbbra is bőséges hitelnek köszönhetően az euróövezetben a beruházások - a szerdán megjelent felülvizsgálatok szerint - az első negyedévben 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a tavalyi utolsó negyedévi 3,2 százalékos éves ütemről gyorsulva, és az ütem a második negyedben is csak 2,5 százalékosra lassult csak. Az export a tavalyi utolsó negyedévben 4,0 százalékkal, az idei első negyedévben 5,3 százalékkal, a második negyedben 3,7 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Az import ettől elmaradva, 3,9 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévben, majd az első negyedévben a bővülése 4,5 százalékra gyorsult, a második negyedben 3,2 százalékra lassult, rendre az egy évvel azelőttihez képest számolva.

Az éves összehasonlításban továbbra sem túl rossz konjunktúrát csak a lakosság nem érezte, sőt, a második negyedévben a lassulást a legjobban szenvedte. Az euróövezetben a lakossági fogyasztás a tavalyi utolsó negyedévben 1,3 százalékkal, az idei első negyedévben 1,2 százalékkal volt több az egy évvel azelőttinél, és a második negyedben már 0,4 százalékosra lassult a növekedése. A második negyedévben a GDP legnagyobb keresleti oldali tétele, a lakossági fogyasztás mindössze 0,2 százalékponttal járult hozzá az éves összehasonlítású GDP-növekedéshez, miközben a lakossági fogyasztás 38 százalékának megfelelő beruházások 0,5 százalékponttal, illetve a 75 százalékának megfelelő export 1,5 százalékponttal járultak hozzá a teljeshez.