Vágólapra másolva!
Az európai sztárklubok súlyos eurómilliókat fizetnek azért, hogy megszerezzék a világ legjobb játékosait, azonban ennek egyben az is a következménye, hogy sztárjaikat el kell engedniük a válogatottakba - ahonnan sokszor sérülten térnek vissza. A Spanyolországban csak FIFA-vírusnak nevezett "betegség" most is szedte áldozatait...

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség által bevezetett egységes futballnaptár annyiban mindenképpen segített a klubokon, hogy immár mindegyik gárdának ugyanakkor kell elengednie játékosait a nemzeti csapatokhoz - vagyis nem fordulhat elő, hogy valamelyik csapat jogosulatlan előnyhöz jut amiatt, hogy mondjuk Csehország pályára lép, Argentína pedig nem.

Itt persze érdemes megemlíteni, hogy az Afrika-kupának még mindig nem rendezett az időpontja, erre a tornára ugyanis kétévente télen (általában január végén, illetve februárban) kerül sor, márpedig akkor az európai bajnokságok nem szünetelnek, de ennek a problémának a megszüntetése jelenleg nagyon távolinak tűnik.

A FIFA által a nemzeti csapatok számára kijelölt játéknapok persze csak minimális előrelépést jelentettek a klubok érdekeit illetően, hiszen bizonyos egyesületeknél, ahol rendkívül sok válogatott játszik, az ilyen időszakokban szinte lehetetlen érdemi szakmai munkát végezni.

Az elmúlt másfél hétben például az FC Barcelonánál a szakvezető, Josep Guardiola mindössze három futballistának tartott edzéseket: a kapusokon, vagyis Víctor Valdésen, José Manuel Pintón és Albert Jorquerán kívül csupán Víctor Sánchez nem utazott el valamelyik válogatotthoz - na meg a sérüléséből lábadozó Gabriel Milito, aki azonban amúgy is külön munkát végez.

A Barcából 18, a Real Madridból pedig tíz labdarúgó lépett pályára hazája nemzeti csapatában (néhányan nem a felnőttek között, hanem a korosztályos gárdában), de hasonló problémákkal küzdött például a Bayern München, a Chelsea FC, a Manchester United vagy éppen az FC Internazionale is. Utóbbi együttesnél ráadásul a dél-amerikai futballisták nagy száma azt jelenti, hogy a szerdai meccsek után a játékosoknak a "fél világot" át kellett utazniuk, hogy pénteken edzésbe álljanak.

A válogatott mérkőzések óriási kockázatot jelentenek abból a szempontból is, hogy bárki megsérülhet, és akár hosszabb időre is kidőlhet a sorból. Az elmúlt napokban a Sevilla FC járt a legrosszabbul, az andalúziai klub négy játékosa is "elkapta a FIFA-vírust". Diego Capel, Ivica Dragutinovic, Frédéric Kanouté és Ernesto Chevantón is megsérült, így aztán a csapatnak jószerével nem maradt bevethető támadója - Arouna Koné a szeptemberi vb-selejtezők során szenvedett súlyos sérülést...

De más csapatok sem úszták meg: a Barcelonánál az izlandi középpályás, Eidur Gudjohnsen hétvégi szereplése kérdéses, a Real Madridnál pedig a mali Mahamadou Diarra tért vissza nem teljesen egészségesen a nemzeti csapattól.

Az angol klubok közül a Manchester City a bolgár szélsőt, Martin Petrovot "sirathatja", aki a válogatottban összeszedett térdsérülése miatt hosszabb ideig nem játszhat; az Internél az argentin középhátvéd, Nicolás Burdisso miatt aggódnak, akit a Chile elleni selejtezőn le kellett cserélni, mert összefejelt ellenfelével; a Borussia Dortmund mestere, Jürgen Klopp pedig a magyar Hajnal Tamás húzódása miatt mérgelődhet.

Forrás: MTI

Hajnalt az albánok ellen kellett lecserélni, így ki kell hagynia a Werder-Dortmund meccset

A Sevilla mellett még a Liverpool FC átkozódhat a legjobban, hiszen a Vörösöktől a spanyol támadó, Fernando Torres, illetve a holland szélső, Ryan Babel is megsérült - és Torres kiesése különösen nagy vérveszteség, elvégre ő kulcsfigura az együttesben. A sérülések persze elkerülhetetlenek, azonban a másik problémára, miszerint a válogatott meccsek miatt a kluboknál lehetetlenné válik a szakmai munka, akad egy megoldás.

Sokak szerint sokkal értelmesebb lenne, ha a jelenlegi szombat-szerda ritmus helyett a válogatott mérkőzéseket éppen fordított ütemben, szerdán és az azt követő szombaton rendeznék. Így a klubok a hét végi bajnoki után elengednék focistáikat a nemzeti csapatba, majd egy héttel később visszakapnák őket - és lenne még egy hetük arra, hogy felkészüljenek a következő bajnokira.

www.infosport-focivilag.hu