Lados: Zuschlag Gyurcsányt is bele akarta keverni az ügybe

Vágólapra másolva!
A Zuschlag-ügy hétfői tárgyalásán Lados István másodrendű vádlott azt mondta: Zuschlag János megpróbálta elérni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőt és Szijjártó Péter Fidesz-szóvivőt is keverjék bele az ügybe. Lados szerint Zuschlag célja az volt, hogy a politikában megszokott dolognak tűnjön a pénzszerzés fiktív szervezetek pályázatán. Lados elismerte azt is, hogy részt vett a Vas megyei MSZP fiktív tagtoborzásában is.
Vágólapra másolva!

Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja a hétfői tárgyaláson azt állította: Zuschlag János a nyomozás során különböző módszerekkel megpróbálta elérni, hogy a pályázatok készítése idején még a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumot vezető Gyurcsány Ferencet és Szijjártó Pétert, a Fidesz szóvivőjét is keverjék bele az ügybe.

Lados István szerint Zuschlag János arra utasította Ocsovai Tamást, aki korábban az ifjúsági és sportminisztériumban helyettes államtitkár volt, hogy vallomásából az derüljön ki: az ügy nem Zuschlag-ügy, hanem "a politikai rendszer működésére jellemző dolog". Lados szerint Zuschlag azt szerette volna elérni, hogy a pénzszerzés fiktív szervezetek pályázatán úgy tűnjön, mint "bevett módszer" "a politikai palettán".

A Magyar Nemzet tavaly ősszel közölt részleteket Ocsovai kihallgatási jegyzőkönyveiből. Az egykori helyettes államtitkár kihallgatásán azt mondta, azért támogatta az utóbb gyanúsnak bizonyuló pályázó szervezeteket, mert a tanácsülések előtt egyeztetett a miniszterrel, és tőle az "ülés napirendjén lévő kérdések vonatkozásában konkrét instrukciókat" kapott. Az [origo] tavasszal betekintett a kifogásolt ifjúsági pályázatokkal kapcsolatos jegyzőkönyvekbe. Ezekből kiderült, hogy az egyik kétes pályázat elbírálásakor, a Gyermek- és Ifjúsági Alap tanácsának egyik ülésén Ocsovai megjegyezte, nemcsak ő maga tartja jónak az egyesület pályázatát, de a "miniszter úr is támogatja".

Lados vallomása szerint Zuschlagnak az a kifejezése, hogy a "főnökséget" keverjék bele az ügybe, a Gyurcsány Ferenc által vezetett minisztérium vezetőségére vonatkozott. Lados nem tudta elmondani, hogy Zuschlag milyen instrukciókkal látta el Ocsovait, de a lényeg szerinte az volt, hogy valótlan állításokkal rántson bele másokat az ügybe.

Lados most is elmondta: Zuschlag Jánostól azt hallotta, hogy az ügy nyomozati szakaszában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bánáti János, az Ügyvédi Kamara elnöke és Zuschlag János egy alkalommal találkoztak, és a miniszterelnök nehezményezte hogy a neve belekerült az ügybe. A Kormányszóvivői Iroda erre így reagált: "Olyan találkozóra, melyről Lados István mai kihallgatása során a bíróság előtt beszélt, nem került sor."

Lados beszámolt egy beszélgetésről, amely során a Képviselői Irodaházban Szijjártó Péter arra kérte Zuschlagot, hogy járjon közben pályázatok ügyében. A másodrendű vádlott szerint Zuschlag gúnyosan utasította el a Fidesz szóvivőjét; azt mondta: "rendesen kell dolgozni, meg kell nyerni a választást, akkor lesz pénz a pályázatokra".

Lados szerint Zuschlag Erdélybe akart menekülni

A másodrendű vádlott azt mondta, hogy Zuschlag vette őt rá - már a nyomozás elkezdődése után -, hogy menjen ki Erdélybe, és pénzzel támogatta hét és fél hónapig tartó ott tartózkodását. Ladost a tizenegyed rendű vádlott, Győrfi Ludovik vitte ki Erdélybe, és különböző ismerőseinél szállásolta el. Zuschlag és Győrfi között üzleti és baráti kapcsolat volt, Győrfi volt Zuschlag személyi edzője egy rózsadombi fitneszteremben - vallotta Lados.

Lados úgy emlékszik, közös befektetésekről is tárgyaltak: egy erdélyiről és egy nagykovácsiról. Erdélyben, Bánffyhunyadon Lados István látta Zuschlag és Győrfi közös ruha-nagykereskedését is, amelyhez a pénzt Zuschlag adta. A másodrendű vádlott szerint Zuschlag célja a beruházással az volt, hogy Erdélybe szökhessen, és ott megélhessen az üzlet állandó bevételéből, ha itthon gondok lesznek.

Zuschlag Jánost és 15 társát bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolják. Az ügyészség szerint a vádlottak civil szervezeteken keresztül 75 millió forint állami támogatáshoz jutottak jogosulatlanul. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007 szeptembere óta előzetes letartóztatásban van.

Aláírásokat hamisítottak

Lados vallomása szerint az MSZP Vas megyei szervezeteinél történt fiktív tagbeléptetéseinél is részt vett az okiratok meghamisításában, Zuschlag utasítására. Elmondása szerint az eset még 2003-ban történt, amikor egy munkanapján a Képviselői Irodaházban beléptetési jegyzőkönyveket és aláírásokat kellett hamisítani azért, hogy Vas megyében papíron több MSZP tag legyen. Lados szerint a jelenléti íveken az aláírásokat Zuschlag, Őri András negyedrendű vádlott, Szabó Bálint és ő írták alá. A cél az volt, hogy Tóth Csaba elnyerje a az MSZP megyei elnöki posztját.

Zuschlag egykori titkára szerint Tóth már korábban is megpróbálta az MSZP Vas megyei elnökével, Ipkovich Györggyel szemben elnyerni a párt megyei elnöki helyét. Lados szerint Szabó Bálint Tóth Csaba embere volt. Beszámolt egy házkutatásról is, amikor a rendőrök a Köztársaság téren, a Fiatal Baloldal (FIB) helyiségeiben iratokat kerestek, amik ott voltak a harmadik emeleten lévő páncélszekrényben, de a rendőrök nem nyittatták ki azokat. Zuschlag utasította a kihallgatásra váró személyeket, hogy mit kell vallani.

Németh Zsolt ügyész tájékoztatásul közölte, hogy a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon korábban a fiktív tagbeléptetéssel kapcsolatban magánokirat hamisítás miatt folytattak büntető eljárást, amit megszüntettek. "Ezt az anyagot a jelen ügyben eljáró nyomozóhatóság bekérte, majd Lados István vallomásával együtt visszaküldte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak, azonban az ügy további fejleményeiről nincs tudomásunk" - mondta a vád képviselője.