Másfél év felfüggesztett a macskakővel dobálónak

Vágólapra másolva!
Hivatalos személy elleni erőszak miatt másfél év felfüggesztett börtönt kapott egy férfi, aki macskakővel dobálta a melegfelvonuláson a rendőröket. A férfi a bíróság döntése értelmében két évig nem mehet semmilyen tüntetésre.
Vágólapra másolva!

Jogerősen másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság egy férfit hivatalos személy elleni erőszak és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés kísérlete miatt. A férfi a melegfelvonuláson macskakővel dobálta a rendőröket.

A másodfokú bíróság keddi határozatában két évre mérsékelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) által korábban kiszabott négyéves próbaidőt. A határozat szerint a próbaidő alatt a vádlott nem vehet részt a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó összejöveteleken, felvonulásokon és tüntetéseken. A PKKB július közepén hozott ítéletének indoklásában a bíró azt mondta, a vádlott - mintegy ötvenfős tömeg tagjaként - felfegyverkezve, csoportosan és mint társtettes követette a bűntettet.

Az elsőfokú bíróság előtt a vádlott elmondta, hogy kíváncsiságból ment el a melegfelvonulásra, majd ott csatlakozott az ellentüntetőkhöz. Mint akkor mondta, nem érez indulatot a melegek ellen. Ezzel szemben bírói kérdésre válaszolva elismerta, a tüntetésen többször kiabálta, hogy "mocskos buzik!". A férfi azzal magyarázta tettét, hogy nyugtatók hatása alatt állt, amelyeket munkahelyi és párkapcsolati problémája miatt szedett. Az akkori tárgyaláson lejátszották azokat a felvételeket, amelyeken jól látszik, hogy a vádlott több alkalommal követ dob az egyenruhás rendőrök felé.