New Jersey

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Trenton
Lakosság: 8,7 millió fő
Kormányzó: John Corzine (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 57% demokraták, 42% republikánusok
Elektorok száma: 15

Innen jött: Edwin Aldrin űrhajós, Jon Bon Jovi zenész, James Fenimore Cooper író, David Copperfield bűvész, Allen Ginsberg költő, Whitney Houston énekes, Jack Nicholson színész, Frank Sinatra énekes, Kevin Spacey színész, Bruce Springsteen énekes, Meryl Streep, Ray Liotta, Tom Cruise, Danny DeVito színész, Thomas Edison feltaláló, Grover Cleveland 22. amerikai elnök

Hivatalos madara az aranycsíz, szárazföldi állata a ló, hala a pataki szajbling, ízeltlábúja a méh, virága az árvácska, fája a vöröstölgy, gyümölcse a fekete áfonya.

Jelmondata: "Liberty and Prosperity" (angol) - szabadság és jólét

Forrás: Getty Images
Atlantic City

Az Atlanti-óceán partján fekvő állam területén Európából először svéd és holland telepesek jelentek meg, de később brit fennhatóság alá került, ekkor kapta mai nevét a brit Csatorna-szigetek legnagyobbjáról, Jerseyről. A függetlenségi háború idején számos fontos csatát vívtak területén. Már 1776-ban minden lakos szavazati jogot kapott - legalábbis, akiknek volt valamiféle vagyonuk -, a rabszolgaság betiltására vonatkozó alkotmánymódosítást azonban sokáig elutasították.

Az állam a Bostont, New York Cityt, Philadelphiát, Baltimore-t és Washingtont összekötő úgynevezett északkeleti folyosóban fekszik. Ez jelentősen hozzájárult gyors növekedéséhez, főként az elővárosok 1950-es évektől induló fejlődése révén. Északkeleti része New York, délnyugati része Philadelphia vonzáskörzetéhez tartozik.

Lakossága ugyan nem kiemelkedően magas az USA-ban, ám itt a legnagyobb a népsűrűség. Az itt élők zöme fehér, az afroamerikaiak aránya 15, az ázsiaiaké 6 százalék. Az európai leszármazottak főként olasz, ír, német és lengyel eredetűek. Itt van az USA legszegényebb városai közül kettő - Camdem és Newark -, ám az állam második helyen áll az egy háztartásra eső átlagos bevétel nagyságát tekintve.

Gazdaságának húzóágazata a vegyipar, a gyógyszergyártás - a Johnson and Johnson, a Sanofi-Avensis, a Novartis, a Pfizer, a Merck, a Wyeth, a Hoffman-LaRoche, a Bristol-Myers Squibb, a Schering-Plough is üzemeltet gyárakat itt -, a telekommunikációs ipar, élelmiszergyártás, turizmus, könyvkiadás. Az állam energiaellátásáról három atomerőmű gondoskodik, amelyik közül az Oyster Creek-i a legidősebb ma is működő nukleáris erőmű az USA-ban. Itt található a kaszinóiról híres Atlantic City, tengerpartja - Long Beach Island - kedvelt nyaralóhely.

Politikailag New Jersey az utóbbi évtizedekben egyre inkább demokrata erősség lett. A demokratáknak többségük van mind a helyi szenátusban, mind a képviselőházban. Idősebb George Bush 1988-as megválasztása óta nem nyert az államban republikánus elnökjelölt. Az USA legliberálisabb államainak egyike, a többség támogatja az abortusz lehetőségét és az azonos neműek házasságát. Itt vannak a legszigorúbb fegyvertörvények az USA-ban, még légpuskák és a csúzlik is tiltottak.