Kevesebb jut jövőre sportra

Vágólapra másolva!
A módosított költségvetés tervezete szerint jövőre 1,4 milliárd forinttal kevesebb lesz a sport központi állami támogatása az ideihez képest - derült ki az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának keddi ülésén.
Vágólapra másolva!

A magyar sport a fejezeti kezelésű előirányzat szerint 2009-ben állami forrásból 12,6 milliárd forinttal számolhat, és ehhez jön még a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) 4 milliárdos támogatása - ismertették a Pénzügyminisztérium képviselői. A tervezet alapján jövőre 312 millió forinttal többet fordíthatnak utánpótlás-nevelési célokra. Összesen 2,3 milliárd forint jut a versenysport, a köztestületek és a Wesselényi Sportközalapítvány számára, ez 878,4 millióval kevesebb, mint az idén.

Egyúttal 111,6 millióval csökken a szabadidősport- és 391,6 millióval a létesítmény-fejlesztések állami támogatása is. A bizottság tíz igen és hét nem szavazat mellett támogatta, hogy a költségvetési törvénytervezet alkalmas az általános parlamenti vitára.

Nem tetszett a pekingi eredmény

A bizottság meghallgatta a Magyar Olimpiai Bizottság beszámolóját a pekingi szereplésről. Kamuti Jenő főtitkár szerint a magyar versenyzők várakozáson alul teljesítettek az ötkarikás játékokon, ugyanakkor pozitívum, hogy doppingmentesen sikerült átvészelni az olimpiát. Molnár Zoltán ügyvezető igazgató hangsúlyozta: több volt a magyar csapatban, s 15 sportág még pontot sem tudott szerezni.

Elismerően szólt a vízilabdázók és a kajak-kenusok szerepléséről, s jónak minősítette az úszók és a kézilabdázók teljesítményét. A gyengébb szereplés okai között említette, hogy több sportágban nem volt megfelelő hazai rivalizáció, a sportegészségügyi háttér hiányosságai kapcsán pedig megemlítette, hogy a Sportkórház dolgozói például 2007-ben nyolc hónapig nem kaptak pénzt.