Vágólapra másolva!
Roma vezetők kezdeményezésére, tucatnyi roma vállalkozó közreműködésével két héten belül újjáépítik a Molotov-koktéllal megtámadt, majd kiégett nagycsécsei házat. Százötvenen gyújtottak gyertyát keddre virradó éjszaka a háznál, amelyben két embert agyonlőttek. A Borsod megyei településen azóta állandó a rendőri jelenlét.
Vágólapra másolva!

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és tucatnyi roma vállalkozó kezdeményezésére két héten belül újjáépítik annak a nagycsécsi roma családnak a házát, amelyet hétfőre virradóra ismeretlenek Molotov-koktéllal felgyújtottak - mondta Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke kedden. A házban két embert agyonlőttek.

Kolompár úgy fogalmazott: szervezetük szóvivője és több elnökhelyettese a helyszínen tájékozódott a gyilkosságról, és azt tapasztalták, hogy az ártatlanul kivégzett család nyomorúságos, embertelen körülmények között tengette életét. A lakásnak alig nevezhető épületük is a lángok martaléka lett.

A roma vezető szerint tucatnyi roma építőipari vállalkozó és az OCÖ kedden úgy döntött, összefogásukkal jövő vasárnapig teljesen újjáépítik a lakást. Az épület belsejét és külsejét újravakolják, kijavítják a tetőt, rendbe teszik az udvart és kerítést építenek. Hozzátette: mivel az egyik család egy fogyatékos gyermeket nevel, és ellátása problémákba ütközik, egy fürdőszobát is építenek a komfort nélküli lakásba.

Az OCÖ elnöke szerint több nem roma civil szervezet azzal kereste meg, hogy bútorokkal, ruhaneműkkel, élelmiszerekkel segítenék azokat a családokat, akiket támadás ért, míg a borsodi település polgármestere vállalta az agyonlőtt 40 éves nő és 43 éves férfi temetésének költségeit.

Fokozott a rendőri jelenlét

A hétfői támadás után csendesen telt az éjszaka Nagycsécsen. "Csend és nyugalom volt" - mondta az [origo]-nak Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedd reggel. Dobi szerint állandó és fokozott a rendőri jelenlét a településen, a rendőrök visszatérően járőröznek, hogy bármilyen rendkívüli eseménykor azonnal reagálhassanak.

Hétfő este egyébként mintegy százötvenenen virrasztottak a helyszínen, annál a Dózsa György utcai háznál, amelyben egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő vesztette életét. A gyertyagyújtók többsége a Roma Polgárjogi Mozgalom tagja. Az ország szinte valamennyi részéből érkeztek, hogy kifejezzék együttérzésüket.

Közülük többen etnikai támadásnak gondolják a történteket, mások óvatosabban fogalmaztak, azt mondták: bíznak a rendőrség szaktudásában, és csak a vizsgálat megállapításainak ismeretében nyilvánítanak véleményt.

Bordás Géza, a megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, aki szintén gyertyát gyújtott a ház előtt, azt mondta: szerinte a bűncselekmény célzott támadás, egyértelműen szélsőjobboldali tett volt. A helyi romák szerint is rasszista indíttatású lehetett a bűncselekmény, mert a családnak uzsora jellegű tartozása nem volt.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter viszont a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón az uzsorakölcsönt a nagycsécsi gyilkosság egyik lehetséges motívumának nevezte. A miniszter közölte, hogy a kormány az uzsorakölcsönnel kapcsolatban a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezte. A javaslat új bűncselekményként definiálja az uzsorakölcsönt, ha az a hitelfelvevő anyagi ellehetetlenülését eredményezi. Az uzsorakamattal hitelező alapesetben kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható, de ha bűnszövetkezetben követi el a cselekményt, akár nyolc év börtönbüntetést is kaphatna.

Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedd reggel kérdésünkre elmondta: továbbra is zajlik a széles körű információgyűjtését a nagycsécsi esettel kapcsolatban.