Kivégezték a Bali szigetén robbantó terroristákat

Vágólapra másolva!
Kivégezték Indonéziában azt a három iszlamista férfit, akiket a Bali szigetén 2002-ben elkövetett robbantások fő felelősének tartanak. Az indonéz kormány a kivégzés elleni esetleges tiltakozások miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be.
Vágólapra másolva!

Indonéziában kivégeztek szombaton három terroristát, akik 2002-ben Bali szigetén robbantásos merényletekkel 202 embert gyilkoltak meg. A merényletekért fő felelősnek tartott három iszlamista szélsőségest egy titkos helyen lőtték agyon helyi idő szerint szombatról vasárnapra virradóra a szigorúan őrzött Nusakambangan szigeten - közölte az indonéz sajtó.

A kormány, hogy elejét vegye az esetleges tiltakozásoknak, már napok óta fokozta a biztonsági intézkedéseket a fővárosban a fontosabb közintézményeknél és egyes nagykövetségeknél, illetve Bali szigetén. Ausztrália azt tanácsolta állampolgárainak, hogy most lehetőleg ne utazzanak Indonéziába, az Egyesült Államok pedig arra kérte az amerikaiakat, hogy legyenek óvatosak.

A terroristák 2002. október 22-én két robbantásos merényletet hajtottak végre Kuta üdülőhelyen: egyet egy kávézóban, egyet pedig egy éjszakai mulatóban. Az áldozatok között nagyon sok külföldi, főleg ausztrál turista volt. A merényletekért a felelősséget a Jemaah Islamiyah (JI) szélsőséges iszlám szervezet vállalta magára. A JI Délkelet-Ázsiában működik, és kapcsolatban áll az al-Kaidával.