Megduplázódhat a román munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Mintegy 500 ezer külföldön dolgozó román állampolgárnak szűnhet meg az állása és kényszerülhet hazatérésre a nemzetközi pénzügyi válság miatt romániai szakszervezeti vezetők szerint - olvasható a Krónika kolozsvári napilap internetes oldalán.
Vágólapra másolva!

A legpesszimistább forgatókönyv szerint az 1,2 milliót is elérheti jövőre a romániai munkanélküliek száma. Ezzel a munkanélküliségi ráta nagyjából 8 százalékra nőhet a jelenlegi 3,9 százalékról. Eközben Romániát sem kíméli a válság, a szakszervezeti vezetők szerint a legérintettebb iparágak a ruhaipar, az építőipar, a mezőgazdaság, az autógyártás és a pénzügyi szektor lesz.

Sokan azért térhetnek majd haza, mert nem jogosultak munkanélküli-segélyre abban az országban, ahol dolgoznak. "Információim szerint több mint 500 ezer román fog hazatérni Spanyolországból és Olaszországból, így pedig a munkanélküliek száma meghaladja majd az egymilliót" - nyilatkozta a NewsIn hírügynökségnek Bogdan Hossu, a Cartel Alfa szakszervezeti szövetség vezetője.

Szerinte a vendégmunkások hazatérése a szürkegazdaságra gyakorol majd nagy nyomást, a hazatérők számottevő hányada ugyanis kis cégeknél dolgozik majd, be nem jelentett munkahelyeken.

Ovidiu Jurca, a BNS szakszervezet alelnöke úgy látja, hogy 2009 közepére a Romániában munkanélkülivé válók száma mindenképp eléri a 350 ezret. Ennek révén 700 ezer állástalan lesz az országban, és ehhez fog hozzáadódni a hazatérők száma.

Mariana Campeanu munkaügyi miniszter november elsején arról beszélt, hogy a pénzügyi válság miatt 2008 végéig körülbelül 17 ezer személy veszíti el állását. Mint hangsúlyozta, az érintettek többsége rövid idő alatt munkát találhat, mivel több területen is akut munkaerőhiánnyal küzd Románia.