A Tej Terméktanács az áruházláncokat bírálja

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi áruházláncok ezzel az üzleti magatartásukkal ellehetetlenítik beszállítóikat, amikor törvénytelen, illetve törvényben nem szabályozott módszereket alkalmaznak, azért, hogy a beszállítók átadási árát versenyellenesen alacsonyan tartsák - fogalmazza meg állásfoglalásában a Tej Terméktanács.
Vágólapra másolva!

A szakmai szervezet szerint számos külföldről származó olcsó termék esetében a kereskedelem nem alkalmaz úgynevezett másodlagos visszatérítést, és a kereskedelmi árrés is minimális vagy nulla.

Ezzel a kereskedők célja a hazai termékek árának letörése, nem pedig a fogyasztók pénztárcájának kímélete - jegyzi meg a Tej Terméktanács.

Visszatérítést követelnek a kiskereskedők

A szakmai szervezet emlékeztet: a fogyasztói árat minden esetben a kereskedők árképzése határozza meg.

A termék előállítói csak az úgynevezett átadási árat próbálják meg befolyásolni, amelyből a kiskereskedelem még másodlagos visszatérítést követel, például hozzájárulást a reklámköltségeihez.

Az áruházláncok jelenlegi kereskedelempolitikája ellen nemrégiben az állattartók szakmai és érdekképviseleti szervezetei is tiltakoztak, november második felében demonstrációkat tartottak, hogy nyomást gyakoroljanak a megváltoztatása érdekében.

Nem hozott eredményt a tiltakozás

A tiltakozást követő tárgyalások eddig nem hoztak eredményt.

Az agrárkormányzat jelezte: amennyiben a jövő év január közepéig önkéntesen nem jutnak megállapodásra, úgy várhatóan törvény születik a helyzet rendezésére.