Vágólapra másolva!
Két év után ismét az utolsó fordulóban dőlt el a bajnok cím sorsa Brazíliában, de a végeredmény nem változott: megint a Sao Paulo nyerte meg az aranyérmet, mégpedig sorozatban harmadszor. A klubot a Grémio szorongatta meg, de végül meg kellett elégednie a második hellyel, miközben a patinás Vasco da Gama kiesett a legjobbak közül.

A Sao Paulo 2006-ban és tavaly is meggyőző fölénnyel végzett az élen, idén viszont sokáig úgy tűnt, hogy ezúttal nem tudja megvédeni a címét, hiszen a gárda féltávnál csak az ötödik helyen állt a tabellán, és 11 pont volt a lemaradása a Grémio mögött.

Amikor a 20. fordulóban a két együttes rangadóján utóbbi gárda nyert, akkor a legtöbben elkönyvelték, hogy a bajnokcsapat ezúttal csak a Libertadores-kupában való indulásért harcol majd. Innentől kezdve azonban a Sao Paulo-iak egyetlen vereséget sem szenvedtek, és szívós munkával felküzdötték magukat a tabella első helyére - ugyanezen periódus alatt legnagyobb riválisuk hétszer is kikapott!

Az utolsó forduló előtt így az SPFC-nek egy döntetlen is elég lett volna az aranyéremhez a Goiás ellen, de nem Brazíliáról beszélnénk, ha ne lett volna valami vitatott történés. A brazil szövetség (CBF) ugyanis két nappal a mérkőzés előtt másik játékvezetőt nevezett ki a találkozóra, mondván, az eredetileg jelölt bíró, Wagner Tardelli jelentette nekik: valaki megkörnyékezte annak érdekében, hogy befolyásolja a találkozó végeredményét.

A CBF ennél többet nem volt hajlandó elárulni, de a három évvel ezelőtti bundabotrány (amikor is kiderült, hogy egy játékvezető több meccset is befolyásolt, és így mérkőzések egész sorát kellett újrajátszani) nyomán ez is elég volt ahhoz, hogy mindenki gyanakodva figyelje az eseményeket. Az ominózus meccset a Sao Paulo végül 1-0-ra nyerte meg, mégpedig egy erősen lesgyanús találattal, ám mivel egy ponttal is megszerezte volna az aranyérmet, ennek nem volt túl sok jelentősége.

Az egyesület így sorozatban harmadszor lett bajnok, amire korábban nem volt példa Brazíliában, mint ahogy az is ritkaságszámba megy, hogy egy csapatot ilyen hosszú időn keresztül ugyanaz a szakvezető irányítsa - a klub mindhárom bajnokságot Muricy Ramalhóval nyerte meg.


Ceni több szempontból sem átlagos kapus

A szakember nem a tipikus, látványos brazil futball híve, hanem igyekszik európai stílusban játszatni együttesét, amelynek fő erénye a fizikai fölényben, az ellenfél hibára kényszerítésében és a remek csapatszellemben van - a gárda 64 találatát 15 különböző futballista érte el.

A játékosok többsége pedig kifejezetten rutinosnak számít, az együttes átlagéletkora 27 év, a kulcsemberek közül a kapus Rogério Ceni 35, a középhátvéd André Dias (aki a Placar osztályzatai alapján az idény legjobb játékosa lett) 29, a házi gólkirály Borges 28 éves. Persze azért akad egy-két fiatalabb játékos is, akik hamarosan Európában köthetnek ki: a 23 esztendős középpályás, Hernanes a legkapósabb, de a 24 éves középpályás, Miranda is keresett lehet a januári játékospiacon - a 21 éves középpályás, Jean pedig sokak szerint az év felfedezettje volt.

Utóbbi titulusért a gólkirályi címet szerzett csatár, Keirrison is versenyben lehet: a Coritiba futballistája tavaly még a másodosztályban játszott csapatával, és idén debütált az élvonalban - rögtön 21 találattal.

A 20 esztendős futballista máris több európai élklub érdeklődését felkeltette, a gyakran csak K9-ként emlegetett támadót máris kapcsolatba hozták a Valenciával, a Real Madriddal és a Liverpoollal is. A Grémióból ilyen szempontból elsősorban a mindössze 19 esztendős jobb oldali középpályást, Rafael Cariocát kell kiemelni, aki elsősorban védekező feladatokat látott el az idény során, de mindössze öt sárga lapot kapott - a hírek szerint ő a Szpartak Moszkvába tart.

A Cruzeiro 21 esztendős középpályása, Ramires is fantasztikus évet zárt: ő a Placar átlagosztályzatai alapján a bajnokság ötödik legjobb focistája lett, annak ellenére, hogy nyáron több meccset is kénytelen volt kihagyni - mivel az olimpián szerepelt. Iránta a portugál Sporting érdeklődik rendkívül intenzíven. A Fluminense 24 éves középhátvédje, Thiago Silva pedig a hírek szerint januárban biztosan Milánóban köt majd ki - a kérdés csak az, hogy az Internazionale vagy az AC Milan szerződteti.

www.infosport-focivilag.hu