Sztrájk ejt újabb sebeket a görög kormányon

Vágólapra másolva!
Szerdán eldőlhet a görög kormány sorsa. Az országot napok óta elborító zavargásokra most még egy lapáttal rátesznek a szakszervezetek, amelyek szerdán megkezdték a hetek óta bejelentett általános sztrájkot és tüntetést. Délelőtt már ezrek gyűltek össze a görög parlament előtt, az ellenzék pedig a kormány lemondását követeli. A BBC szerint, ha szerdán békés marad a tömeg, akkor megúszta a kabinet, de délelőtt már újabb összecsapások voltak a tüntető fiatalok és a rendőrök között.
Vágólapra másolva!

Általános sztrájkot hirdettek, egyúttal tüntetéseket szerveztek a görög szakszervezetek szerdára. A kormány gazdaságpolitikája ellen tiltakoznak. Az athéni repülőtér már nem fogad és nem indít járatokat, a tömegközlekedés akadozva működik a görög fővárosban. Több százezren nem vették fel a munkát, a bankok és az iskolák zárva vannak, kórházak csak sürgősségi ellátást nyújtanak. "Teljes a részvétel a munkabeszüntetésben, az egész ország leállt" - mondta a GSEE szakszervezeti szövetség szóvivője.

Körülbelül tízezer kormányellenes jelszavakat skandáló tüntető gyűlt össze Athén központjában a parlament előtti Alkotmány téren szerdán. A szakszervezetek a szociális kiadások növelését, magasabb fizetéseket és nyugdíjat követelnek. A két nagy szakszervezeti tömörülés körülbelül 2,5 millió munkavállalót képvisel - durván az összes görög dolgozó felét.

Belebukhat a kormány

George Papandreu, az ellenzéki szocialisták vezetője előrehozott választásokat követel, arra hivatkozva, hogy a kormány elveszítette az emberek bizalmát, és képtelen kezelni a gazdasági válságot.

Kosztasz Karamanlisz kormányfő a zavaros helyzetre - napok óta tüntetések és zavargások folynak Görögországban - hivatkozva kérte a sztrájk elhalasztását, ám ezt elutasították a szervezők. A BBC szerint szerda lesz a görög közhangulat tesztje: ha a sztrájk békésen zajlik le, akkor Karamanlisz kormánya még egy darabig a helyén maradhat.

Kora délután azonban már újabb összecsapásokról érkeztek hírek tüntető fiatalok és rohamrendőrök között Athén belvárosában. A rendfenntartók könnygázt vetettek be, akik Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták őket a parlament épülete közelében. Ugyancsak könnygázzal próbálták megfékezni a köveket hajigáló tüntetőket Thesszalonikiben, ahol közel kétezer ember vonult a regionális kormányzat kordonnal elkerített épülete elé.

Forrongó városok

A sztrájkot már hetekkel ezelőtt bejelentették, ám a görög közhangulatra erősen rányomják a bélyegüket az elmúlt napok eseményei: tüntetések és erőszakos zavargások, amelyeket egy diák halála váltott ki, akit a hétvégén lőttek le rendőrök Athénben. A feldühödött, zömében fiatal tiltakozók szombat éjjel óta három napja törnek-zúznak a nagyobb görög városokban: boltokat dúltak fel, rendőrökkel csaptak össze, metrómegállókat, egyetemeket, közhivatalokat szálltak meg. Az athéni kereskedőszövetség egymilliárd eurósra (264 milliárd forint) becsüli a zavargások okozta károkat.

A szombat éjjel rendőrök által lelőtt fiatalt kedden temették el a görög főváros egyik elővárosában. A temető közelében szintén voltak összecsapások a rendőrök és a tüntetők között. Az emberek a kormányt körüllengő korrupciós botrányok, a rossz gazdasági helyzet miatt elégedetlenek, sok fiatal a fenyegető munkanélküliség és alacsony várható fizetések miatt csalódott.